Pozemky nedostanete, řekl soud velkému spekulantovi

Tomáš Fránek
16. 4. 2008 7:34
Magnát Červenka se bránil: Jsem rolník

Brno - Restituční tečka, která má za úkol zabránit spekulacím se státní půdou, zasáhla jednoho z nejznámějších spekulantů a pražského realitního magnáta Miloše Červenku.

Ústavní soudci totiž rozhodli, že nemá nárok na pozemky v Praze Modřanech, které chtěl získat díky postoupeným nárokům od přímých restituentů.

Jde tak zřejmě o první spor mezi velkým obchodníkem s půdou, který byl v jednáních s Pozemkovým fondem na rozdíl od přímých restituentů velmi úspěšný, a jenž definitivně skončil až u Ústavního soudu.

Jsem rolník, tvrdil spekulant

Červenka se na něj obrátil poté, co jeho nároky zamítly soudy v Praze a také Nejvyšší soud.

Praha. Hlavní město České republiky.
Praha. Hlavní město České republiky. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Chystané stavby v Praze spustily spekulace s půdou

Ústavní soud už ale dříve rozhodl, že na pozemky mají nárok pouze přímí restituenti, pro ostatní platí restituční tečka, tedy konec možnosti získat náhradní půdu od státu.

Červenka se bránil, že lidé, kteří získali od přímých restituentů nároky na státní půdu, by měli mít stejná práva jako původní vlastníci půdy.

"Proces restitucí půdy probíhal neuspokojivě, nabídek pozemků bylo málo a finanční náhrady byly nedostatečné," uvedl Červenka ve své ústavní stížnosti.

Kromě toho uváděl, že je samostatně hospodařícím rolníkem, a proto by měl být pozemek vydán. Odvolával se na verdikt Nejvyššího soudu. Ten v případě soukromě hospodařícího sedláka z jižních Čech rozhodl, že zemědělci, kteří si dělají nárok na půdu získanou od restituentů, ale nespekulují a hospodaří na ní, by měli pozemky od státu získat. A to i když nároky odkoupili.

"Bylo porušeno vlastnické právo," uvedl Červenka ve stížnosti

Riziko převodu

Ústavní soudci ale Červenkovu stížnost odmítli. Podle nich nedošlo k žádnému porušení Červenkových práv.

"Celou dobu byl obecně znám přístup státu k restitucím a stěžovatel podle svého vlastního tvrzení již při převodu nároku věděl o obtížích s jeho uspokojením," uvedla soudkyně-zpravodajka Eliška Wagnerova.

Podle soudců Červenka získal nárok na půdu v době, kdy již byl znám okamžik restituční tečky a musel vědět o rizikové povaze převodu.

Nové bytovky Uhříněves - Metrostav
Nové bytovky Uhříněves - Metrostav | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte souvislosti:
Stát si nechal ukrást další pozemky

O Červenkovi se často hovořilo jako o hlavě spekulantů. Nejznámějšího obchodu, při němž stát přišel o lukrativní pozemky v Uhříněvsi, se však osobně neúčastnil. Právě ten před více než dvěma a půl lety stál křeslo tehdejšího ministra zemědělství Petra Zgarbu.

Červenka pronikl i do mediálního světa. Provozoval parlamentní televizi 24cz. Ta však musela ukončit vysílání, protože na Červenku přišla exekuce, kterou vyvolala společnost PPF Investments spojená s miliardářem Petrem Kellnerem kvůli sporu o jiné lukrativní pozemky.

 

Právě se děje

Další zprávy