Sbohem Eurotelu a Telecomu, přichází O2

Dušan Klimeš
27. 4. 2006 17:27
Praha - V polovině letošního roku zaniknou značky Český Telecom a Eurotel a zákazníci si budou muset zvyknout na nový korporátní název O2.

Tuto změnu dnes schválili akcionáři na valné hromadě Českého Telecomu. Majoritní vlastník, španělská Telefónica, takto přejmenovává většinu svých dceřiných společností. Snaží se tak vytvořit silnou značku, která by mohla konkurovat světovým konkurentům.

Nová společnost, která vznikne po splynutí bývalého monopolu ČTe a Eurotelu, se bude jmenovat Telefónica O2 Czech Republic.

Původně pochází označení O2 od britského operátora, kterého Španělé koupili za 25 miliard euro.

Telecom nezklamal

Telekomunikační gigant Český Telecom, dnes již patřící do skupiny Telefónica, potěšil investory a analytiky. Na své valné hromadě totiž akcionářům oznámil relativně příznivé výsledky.

V prvním čtvrtletí roku 2006 zvýšil svůj zisk o 23 procent na 2,1 miliardy korun. Podle ČTK čekali analytici stagnaci na úrovni růstu 22 procent.

Výnosy však bývalému monopolu poklesly o 0,5 procenta na 14,8 miliardy. Špatně si vedly především pevné linky. Výnosy z této oblasti poklesly ČT o pět procent. Na vině je přechod klientů k mobilům, celkový pokles linek a rostoucí konkurence. Celkový počet linek klesl meziročně o sedm procent na 3,073 milionů.

Překvapením byl podle analytiků růst výnosů Eurotelu. Ty stouply o 6,5 procenta a do skupiny Českého Telecomu tak přinesl 7,5 miliardy korun.

Akcionáři si přijdou na své

Spolu s potěšujícími výsledky si akcionáři schválili i výplatu dividend. Držitelé cenných papírů Českého Telecomu se mohou těšit na 45 korun na každou akcii.

Foto: Profimédia

Celkem tak firma letos vyplatí na dividendách 14,5 miliardy korun. K tomu použije 6,78 miliardy z loňského zisku a 7,7 miliardy z kumulovaných zisků předešlých let.

Přestože výsledky byly vesměs dobré a trhy potěšily, akcie Českého Telecomu dnes na pražské burze skončily se ztrátou 1,06 procenta.

"Výsledky Českého Telecomu rozhodně neměly vliv na negativní pohyb jeho akcií. Klesaly celkově burzy v celém regionu, ale i ve Spojených státech. Klesající cena Telecomu se tedy nesla pouze v duchu všeobecného oslabování burzy," řekl deníku Aktuálně.cz Radúz Šrom ze společnosti Atlantik FT.

 

Právě se děje

Další zprávy