Český Telecom Španělům vydělává

Dušan Klimeš
12. 5. 2006 13:30
Madrid - Španělská Telefónica si svými akvizicemi zajistila růst zisků, který překvapil i většinu analytiků.

Za první tři měsíce tohoto roku si totiž přišla na 1,27 miliardy eur čistého zisku, když o rok dříve to bylo "pouze" 912,2 milionů. Analytici přitom předpovídali v průměru 1,14 miliardy eur.

V posledních dvou letech Telefónica získala pod svá křídla nejen bývalou monopolní společnost Český Telecom, ale i největšího britského mobilního operátora O2. Obě transakce vyšly společnost na 29 miliard euro.

Předseda představenstva Telefónici Cesar Alierta se však zajímá i o další možnosti akvizicí v rámci Evropy. Ovšem již nyní se kvůli předešlým nákupům dluhy španělského giganta více než zdvojnásobily.

"Strategie založená na akvizicích může přinést růst, zároveň však vyžaduje obrovské množství kapitálu," řekl agentuře Bloomberg Alberto Espelosin, strategický analytik firmy Zaragoza.

"Telefónica by měla jasně svým investorům sdělit, jaké jsou její plány," dodal Espelosin.

Největší za cenu dluhu

Převzetí britské společnosti O2 bylo největším evropským obchodem v oblasti telekomunikací od května roku 2005, kdy se France Telecom dohodl s firmou Vodafone, že převezme Orange za 32,5 miliardy euro.

Český Telecom, který vloni ovládla španělská společnost Telefónica, dnes zveřejňuje výsledky svého hospodaření
Český Telecom, který vloni ovládla španělská společnost Telefónica, dnes zveřejňuje výsledky svého hospodaření | Foto: Český Telecom

Telefónica k tomu loni dokončila akvizici čítající deset mobilních divizí firmy BellSouth v jižní Americe. Za tento "úlovek" museli Španělé vyplatit 4,5 miliardy euro.

To vše ovšem dokázali jen na úkor stále se nafukujícího dluhu. Ten jenom za první čtvrtletí vzrostl o 23,5 miliardy euro a dosahuje 53,5 miliardy. To je jeden z důvodů, proč přední světové analytické společnosti snižují Telefónice rating.

Management firmy však se sebou může být spokojen, neboť dle tržní hodnoty je Telefónica největším telekomunikační společností Evropy. Ovšem v tržbách se stále drží až za německým Deutsche Telecom a France Telecom.

 

Právě se děje

Další zprávy