Odměny šéfů Telecomu: půl miliardy

Redakce EKO
2. 5. 2006 12:11
Praha - Členové pětičlenného představenstva Českého Telecomu získali loni na finančních odměnách téměř 510 milionů korun a dalších sedm milionů korun v naturálních příjmech.

Částku si podle mluvčího Martina Žabky mezi sebe rozdělilo osm lidí, kteří se loni v představenstvu vystřídali.

Příjmy z velké části tvořila mimořádná motivační odměna, kterou pro představenstvo odsouhlasili akcionáři tehdy ještě polostátní firmy v polovině roku 2004, a také odstupné pro bývalého generálního ředitele Telecomu Gabriela Berdára a šéfa Eurotelu Michala Heřmana.

Motivační odměna byla závislá na zhodnocení ceny akcií Telecomu před chystanou privatizací. Od konce roku 2003, ke kterému byla cena v programu vztažena, do loňského června, kdy program skončil, se hodnota akcií zvýšila z necelých 300 Kč na 460 Kč za kus.

Program skončil loni v polovině roku, kdy majoritu ve firmě od státu koupila španělská Telefónica za 82,6 miliardy korun, což bylo zhruba 20 miliard nad původním očekáváním.

Berdár: Odměna až 80 milionů

Berdár měl oproti ostatním členům představenstva sjednanou odměnu podle kumulativní výše volné hotovosti a zvláštní bonus za úspěšný prodej firmy. Ten se měl podle neoficiálních informací pohybovat kolem 70 až 80 milionů korun.

Mezi další příjmy členů představenstva patřily platy, výkonnostní a cílové odměny, plnění z titulu konkurenční doložky a další sjednaná plnění pro výkonné manažery, kteří představenstvo výhradně tvoří.

Manažeři z Telecomu si však přesto přišli "jen" zhruba na polovinu toho, co jejich kolegové v představenstvu energetické firmy ČEZ. Celkem pět členů představenstva ČEZ díky motivačnímu programu vydělalo 994 milionů korun.

Skupina Český Telecom, do které patří i mobilní operátor Eurotel, loni zvýšila zisk o devět procent na 6,2 miliardy korun při výnosech 61 miliard korun.

Akcionáři si přijdou také na své

Spolu s potěšujícími výsledky si akcionáři schválili i výplatu dividend. Držitelé cenných papírů Českého Telecomu se mohou těšit na 45 korun na každou akcii.

Celkem tak firma letos vyplatí na dividendách 14,5 miliardy korun. K tomu použije 6,78 miliardy z loňského zisku a 7,7 miliardy z kumulovaných zisků předešlých let.

Přichází O2

V polovině letošního roku zaniknou značky Český Telecom a Eurotel a zákazníci si budou muset zvyknout na nový korporátní název O2.

Majoritní vlastník, španělská Telefónica, takto přejmenovává většinu svých dceřiných společností. Snaží se tak vytvořit silnou značku, která by mohla konkurovat světovým konkurentům.

Čistý zisk: 6,2 miliardy

Výše zisku zaostala za odhady trhu, který počítal s růstem na 6,5 miliardy Kč, naopak tržby byly zhruba o 700 milionů vyšší.

Na výsledcích se výrazně podílela 100procentní dceřiná firma Eurotel, která zvýšila příjmy o dvě procenta na 30 miliard korun.

Výnos na zákazníka ale Eurotelu klesl z 526 Kč měsíčně na 510 korun. Počet zákazníků mobilního operátora loni stoupl o 282.000 na 4,68 milionu, a firma se tak po půl roce vrátila na pozici jedničky na trhu.

Telecom se loni opět kvůli konkurenci mobilních sítí potýkal s úbytkem pevných linek. Jejich počet se během roku snížil o sedm procent na 3,126 milionu a výnosy z pevných linek poklesly o 4,5 procenta na 32,3 miliardy Kč.

Naopak celkový počet zákazníků využívajících pevnou linku pro připojení k internetu se zvýšil o 200.000 na 1,24 milionu.

Počet uživatelů vysokorychlostního připojení ADSL pak vzrostl o 175 procent na 274.000. V polovině února překročil počet uživatelů ADSL od Telecomu hranici 300.000 připojených. Výnosy z datových služeb a internetu tvořily loni 23 procent příjmů Telecomu.

Budoucnost je v internetu

Již během prázdnin chce spustit televizi po internetu. Ta bude nejdříve dostupná v Praze a Brně, později se bude šířit do dalších měst.

Telecom od poloviny května zdraží paušální poplatky u všech tarifů pro domácnosti až o pětinu.

Již od začátku dubna ale nabízí volání po celé ČR za cenu místních hovorů, což znamená snížení cen až o polovinu.

Firma také nově zavedla možnost neomezeného volání na pevné linky bez placení hovorného za měsíční paušál 760 korun.

Letos Telecom očekává výnosy a provozní zisk na stejné úrovni jako loni.


 

 

Právě se děje

Další zprávy