Telecom hraje nefér, tvrdí další firma

Dušan Klimeš
6. 4. 2006 14:00
Praha - Již třetí žalobu na Český Telecom (ČTe) během dvou let podala společnost GTS Novera.

Bývalý státní monopol obviňuje z nekalé soutěže.

Alternativnímu operátorovi, firmě GTS Novera, se nelíbí letáky, které rozesílá ČTe uživatelům pevných linek. Mezi příjemci této reklamy jsou i klienti, kteří užívají služby GTS Novera.

Kamenem úrazu je srovnání služeb, které se na letáku objevilo. Zatímco ceny Českého Telecomu jsou zde uváděny po započtení objemových a akčních slev, ceny konkurence jsou vypočteny pouze ze standardních, běžných tarifů.

Podle zástupců GTS Novera tak uvádí zákazníky v omyl, neboť se snaží srovnávat nesrovnatelné.

"Dominantní operátor využívá všech prostředků, aby dále upevňoval svou pozici," komentuje situaci generální ředitel GTS Novera Milan Rusnák.

"Zdá se, že opakované tresty, které dostává za zneužívání svého postavení, nejsou schopny ho od nekalosoutěžního jednání odradit. Pokuty v řádech desítek milionů korun zřejmě pro něj nejsou zátěží - situace by se snad změnila, pokud by šlo o stejné částky, ovšem v eurech," dodává Rusnák.

Český Telecom však vidí věc zcela opačně.

"Žalobu jsme zatím neobdrželi, takže jsme neměli možnost se s ní seznámit. Forma srovnávací reklamy je ale zcela běžný nástroj propagace a Český Telecom se řídí stanovenými pravidly. Naopak v minulosti jsme byli terčem nekalé srovnávací reklamy alternativních operátorů my," řekl pro deník Aktuálně.cz tiskový mluvčí ČTe Martin Žabka.

Nejde o první případ

Mezi telekomunikačními operátory jsou podobné spory časté. Již v polovině roku 2004 podala společnost Aliatel, nyní součást GTS Novera, žalobu s podobným obsahem.
 
Asi o měsíc později než Aliatel oznámila i společnost Tele2, že na Český Telecom podává žalobu. Důvodem byla zavádějící reklama, která neadekvátně srovnávala cenové balíčky dominantního operátora s cenami operátora alternativního.

Foto: ČT24

V té době ještě Telecom nenabízel paušální program bez volných minut a v dané reklamě nebylo zohledněno "provolání" těchto minut placených v rámci paušálu.

Telecom vrací úder

Ovšem ani Český Telecom nezůstává pozadu. V prosinci loňského roku zažaloval společnost Radiokomunikace kvůli srovnávací reklamě, ve které tato firma vyzývá zákazníky, aby neplatili paušál ČTe.

V reklamě se dobrodruh prosekává pralesem, ve kterém postupně ničí žlutá telefonní sluchátka. Reklama je provázena sloganem "Prosekejte se ke svobodě, neplaťte měsíční paušál Českému Telecomu". Podle Telecomu reklama identifikuje jiného soutěžitele a přitom neobsahuje objektivní srovnání služeb nabízených oběma firmami.

Únor tohoto roku přinesl předběžné soudní opatření, které zakazuje Radiokomunikacím dále vysílat zmiňovanou reklamu. 

 

Právě se děje

Další zprávy