Podnikatelů začíná přibývat. Po letech

Tomáš Fránek
22. 3. 2007 0:00
Brno - Statistiky hovoří jednoznačně: Po letech, kdy v Česku ubývalo živnostníků, se situace obrací. Experti to přičítají pravici ve vládě.
Podnikatelé roku.
Podnikatelé roku. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V prvních dvou měsících letošního roku podnikatelé začínají přibývat. Z údajů České správy sociálního zabezpečení vyplývá, že v únoru se zaregistrovalo přes tisíc nových podnikatelů, a zastavil se tak pokles z minulého roku.

To ubylo v Česku sedm tisíc podnikatelů a jejich počet v zemi v lednu klesl pod devět set tisíc.

Podnikatelé kvůli pravici?

Proč znovu v Česku, kde mají živnostníci na ekonomiku vliv silný jako v žádné jiné zemi Evropské unie, znovu přibylo podnikatelů, má podle Hospodářské komory i odborníků několik důvodů.

Tím zásadním je, že se změnila politická situace a levicovou vládu sociální demokracie vystřídala středopravá koalice v čele s ODS.

"A i když konkrétní zákony na pomoc živnostníkům nezačaly platit, ale odložení zákona o nemocenské nebo registračních pokladnách a také velmi vstřícné programové prohlášení jsou signálem, že vláda podnikatelům chce pomoci," řekl ekonom Rostislav Malíř.

Za další důvod mírného přírůstku podnikatelů považuje také to, že letošní mírná zima nedonutila část sezonních pracovníků přerušit svoje živnosti a odejít na úřady práce.

Právě odložení některých zákonů je také podle Hospodářské komory důvodem, proč počet podnikatelů přestal klesat. "Určitě se do toho promítá změna v politickém složení vlády a očekávání, jestli se situace změní," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí Hospodářské komory Viktorie Plívová.

To, že počet živnostníků přestává klesat, dokládají i čísla z některých regionů. Například na Vysočině, regionu, kde je celkově nejméně podnikatelů v zemi, živnostníků přibylo.

A méně než dříve míří živnostníci také na úřady práce. Za celý loňský rok se tak v Moravskoslezském kraji mezi nezaměstnané přidalo přes čtyři tisíce podnikatelů.  "To je ale o téměř 850 méně než v předchozím roce," řekla mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová.

Ve hře je stále švarcsystém

Odborníci navíc potvrzují, že statistiky výrazně ovlivňuje český unikát takzvaný švarcsystém, tedy zaměstnávání na živnostenský list, kterým se obchází pracovní poměr.

Foto: Aktuálně.cz

Tento systém, se kterým stát neúspěšně i přes hrozbu až dvou milionových pokut bojuje, umožňuje zaměstnavatelům vyhnout se placení vysokého sociálního a zdravotního pojištění.

To potvrzují i nové statistky sociální správy. Přestože se počet podnikatelů celkově zvýšil, mírně klesl počet těch, kteří platí zálohy na důchodové pojištění, a nemají tak živnostenský list na přivýdělek ke svému hlavnímu zaměstnání.

A podmínky pro živnostníky by se měly podle programového prohlášení vlády Mirka Topolánka výrazně zlepšovat.

Vláda pro živnostníky a podnikatele slibuje, že o čtvrtinu sníží sociální a zdravotní pojistné.

Ze statistiky Eurostatu vyplynulo, že v žádné jiné zemi Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku.

Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků podílejí více než 95 procenty a jsou vůbec největším zaměstnavatelem. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.

K největšímu poklesu počtu podnikatelů došlo v roce 2005, kdy své živnostenské listy odevzdalo na třicet pět tisíc lidí. Velká většina z nich neměla živnost jako své hlavní povolání, ale pouze jako přivýdělek.

 

Právě se děje

Další zprávy