Po měsíci se opět rozbíhá kauza odměn v ČEZ

Adam Junek
3. 4. 2007 12:58
Na případ si posvítí Vrchní státní zastupitelství

Praha - Po měsíci "ticha" se znovu rozjíždí kauza odměn pro vysoké státní úředníky, kteří zastupovali stát ve společnosti ČEZ.

Na konci února zrušilo Městské státní zastupitelství v Praze stíhání skupiny státních zaměstnanců za to, že přijali jako členové dozorčí rady ČEZ odměny v podobě opcí na akcie firmy a kapitálové životní pojistky. A kauzu postoupilo Vrchnímu státnímu zastupitelství.

Kauzu dostalo VSZ

"Nám to ale formálně nepřísluší, proto jsme museli požádat Nejvyšší státní zastupitelství, aby nám povolilo tento případ prověřit," sdělila deníku Aktuálně.cz Irena Válová, mluvčí Vrchního státního zastupitelství.

A to právě dnes podle informací deníku Aktuálně.cz po více než měsíci vydalo rozhodnutí kauzu bude prověřovat VSZ. Druhou možností bylo, že by si ji samo ponechalo v Brně.

"Nyní začne znovu prověřování případu, musíme jej posoudit a analyzovat. Následně rozhodneme o dalším postupu," řekla dnes Válová. V zásadě to znamená, že se státní zástupci musejí rozhodnout, zda znovu zahájí trestní stíhání dvanácti bývalých členů dozorčí rady energetického gigantu.

Mezi původně obviněnými byl bývalý člen vedení Fondu národního majetku Jan Juchelka, bývalý náměstek ministerstva financí Zdeněk Hrubý, bývalý náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Václav Srba či Martin Pecina, nyní šéf antimonpolního úřadu. Poslední jmenovaný přijal jen pojistku. Opčního programu, který následně manažerům a členům dozorčí rady zajistil milionové zisky, nevyužil.

ČEZ: Bylo to legální

"ČEZ měl právní posudky, že můžeme tyto benefity přijmout. Když jsem odešel, dál sem si pojistku platil sám," bránil se pro Aktuálně.cz Pecina, jehož policie vinila z poškození firmy o 1,3 milionu korun.

Obdobně reagovali i další dříve obvinění.

Jejich slova potvrdil i sám ČEZ. "Měli jsme na to několik nezávislých právních posudků, které nám zaručily, že to není protizákonné, dát tyto formy benefitů i státním úředníkům," sdělil mluvčí firmy Ladislav Kříž.

"Já nevím, jestli je to právně v pořádku, ale morálně ne. Ti lidé měli zastupovat zájmy státu v této firmě. Ale je to možné, když jim ta firma dává takové částky," komentovala kauzu pro Aktuálně.cz Adriana Krnáčová, šéfka protikorupční organmizace Transparency International.

"Já netvrdím, že za tuto práci navíc nemají být vůbec odměněni, naopak. Ale musí jim to zaplatit jejich zaměstnavatel, tedy ministerstvo, které je vysílá," doplnila.

 

Právě se děje

Další zprávy