Manažeři ČEZ vydělali,akcie poslali dolů

Dušan Klimeš
10. 1. 2007 11:15
Praha - Hvězda pražské burzy, gigant ČEZ, od začátku roku produkuje investorům jen ztráty.

Na počátku oslabování přitom stáli samotní manažeři společnosti ČEZ. Ti se totiž hned po Novém roce rozhodli využít motivační program, který jim umožňuje koupit akcie za velmi nízkou cenu a prodat je za cenu tržní.

Poté ale začaly přicházet další negativní zprávy s označením "ČEZ", a přestože efekt manažerského "výprodeje" je pryč, akcie dále klesají o procenta denně.

V tuto chvíli se jinak velmi stabilní akcie ČEZ obchodují o sto deset korun levněji, než před osmi dny, tedy kolem 880 korun. Přitom ještě v polovině prosince si poprvé v historii "sáhly" na tisícikorunovou hranici.

Už samotný impulz prodeje ze strany nejvyšších představitelů společnosti stačil k tomu, aby akcie oslabily. Navíc tím dali ostatním jasný signál, že v další růst akcií příliš nevěří. A tak začali prodávat i ostatní.

Konec v nedohlednu

Jenže výprodeje manažerů a další řada nepříznivých zpráv je ženou níž a níž.

"V posledním týdnu se objevila řada špatných zpráv, například série snížení doporučení, prodej akcií v rámci opčního programu a pokles ceny německé elektřiny na nejnižší hodnotu za posledních 8 měsíců," uvádí společnost Patria Finance.

Akciím přestali věřit například analytici ING, kteří v minulém týdnu svým klientům začali radit, aby akcie dále nenakupovali, ale pouze drželi ty, které již mají.

Makléřská firma Atlantik FT přidává i další důvod.

"Kromě využití manažerských opcí se projevuje i dopad mírné zimy."

Ta má na energetický svět velmi silný vliv. I ceny ropy, která je v zimě značně závislá na "tuhosti" zimy, včera klesly na nejnižší hodnotu za poslední rok a půl, pod 55 dolarů za barel.

Co s miliardami?

Přitom ČEZ má stále dost ambiciózní plány, jak nakládat se svojí hotovostí. Agentura Bloomberg, která citovala polský deník Puls Biznesu, informovala, že ČEZ možná postaví elektrárnu v Polsku za jednu miliardu eur, tedy asi 28 miliard korun.

Šéfové ČEZ, kteří mají nárok si koupit akcie za ceny, které měly půl roku před jejich nástupem a prodat za tržní hodnotu, toho letos hojně využili.

Ve dvou vlnách prodali 346 tisíc kusů akcií a vydělali na tom 182 milionů korun čistého.

 

Právě se děje

Další zprávy