ČEZ se vešel mezi pět set největších firem světa

dkl
2. 4. 2007 9:31
V žebříčku magazín Forbes je ČEZ na 453. příčce

New York - Česko má díky této energetické společnosti svého zástupce v žebříčku dvou tisícovek největších společností světa. Zároveň se potvrdila i vedoucí pozice firmy v celém středoevropském regionu.

Za tuzemským gigantem zůstaly v závěsu firmy jako British Airways, Thomson, či Scania.

Co rok, to skok

Každoroční miliardové zisky pomáhají firmě ČEZ k tomu, že každý rok poskočí asi o dvě stě míst kupředu. Loni zaujala 639. pozici, předloni to bylo 870. místo.

Za poslední dva roky dokázaly akcie firmy vyrůst o sto procent. V dubnu roku 2005 se prodávaly těsně pod pěti sty korunami za akcii, dnes se pohybují kolem tisícikoruny.

Elektrárna Chvaletice
Elektrárna Chvaletice | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

První tři místa žebříčku s přehledem ovládly banky a finanční instituce. První místo si odnáší americká Citigroup, následovaná Bank of America. Třetí příčka patří Velké Británií díky HSBC.

Čtvrtou pozici si zajistila společnost General Electric (GE). Do první desítky se vešly i dvě naftařské firmy, a to sedmá ExxonMobil a osmá Shell.

Pečlivé zkoumání

Forbes žebříček sestavuje podle čtyř kritérií - tržeb, zisku, velikosti aktiv a celkové hodnoty akcií firmy na burze.

Tržby společnosti ČEZ podle Forbesu loni činily 7,65 miliardy dolarů, zisk 1,33 miliardy dolarů, velikost aktiv 16,6 miliardy dolarů.

Tržní kapitalizace, tedy počet všech akcií vynásobený jejich cenou na trhu, činí 23 miliard dolarů, což je asi 483 miliard korun.

Za loňský rok si ČEZ připsal rekordní zisk ve výši 28,8 miliardy korun. O rok dříve to bylo 22,3 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy