Vláda si přivydělá prodejem části ČEZ

čtk, Redakce EKO
19. 3. 2007 15:58
Praha - Rozestavěné dálnice, na které chybí peníze ve státní pokladně, zalátá vláda z prodeje sedmi procent akcií společnosti ČEZ.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Kabinet dnes schválil návrh ministerstva financí na prodej akcií přes kapitálový trh," uvedl po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle něj není nutné se obávat, že stát touto transakcí přijde o kontrolu nad společností. Zbytek akcií totiž drží více než sto dvacet tisíc lidí. "Představa, že by se všichni sešli na valné hromadě, je z rodu nereálných," dodal Kalousek

Peníze vláda potřebuje brzy

Při současné ceně akcií by tak stát získal kolem 36 miliard korun; vláda chce peníze použít na schválené opravy a stavby silnic. Má totiž díru v letošním rozpočtu fondu dopravy. A počítá s tím, že ji zacelí právě privatizací. 

Podle ministra dopravy Aleše Řebíčka potřebuje fond peníze nejpozději ve třetím čtvrtletí. "V případě, že se situace nevyřeší, nemůžeme zahajovat nové, již schválené stavby," řekl dříve Řebíček.

Prodej se má podle dnešního rozhodnutí vlády uskutečnit během letošního roku.

"Vybrali jsme prodej na kapitálovém trhu, protože je nejtransparantnější. Vybereme vhodnou právnickou osobu, která tím nejvhodnějším způsobem prodej zprostředkuje," zdůvodnil rozhodnutí vlády Kalousek.

Stát nyní vlastní 67,6 procenta ČEZ. Po prodeji části svého podílu tedy zůstane majoritním vlastníkem.

S prodejem nesouhlasí opozice. Bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) ještě včera trojbarevnému kabinetu vytýkal, že prodej připraví stát o rozhodující dvoutřetinový paklík akcií.

Podíl si možná koupí ČEZ

Privatizační rozhodnutí jsou však v kompetenci vlády a sněmovna o nich nehlasuje.

Akcie státu si na burze chce koupit sám ČEZ. Ten má stále přebytek kapitálu a investoři firmu za neefektivní zacházení s penězi kritizují. "Zájem máme, rozhodovat o tom ale bude až dubnová valná hromada," uvedl obchodní ředitel firmy Alan Svoboda.

Vláda podle ministra financí nechce ovlivňovat, kdo část jejího podílu koupí. "Stát v žádném případě nebude prosazovat vůbec nic. Zda požádá společnost ČEZ, aby se odkupu zúčastnila, nevím," odpověděl Kalousek na dotaz, jestli stát bude prosazovat to, aby ČEZ zpětně odkupoval vlastní akcie.

ČEZ je bezpečně nejziskovější firmou v zemi. A laťku zisků posouvá stále výš. Zatímco ještě v roce 2005 vydělal ČEZ 22,3 miliardy korun čistého, za loňský rok už to je 28,8 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy