Peněženky čeká další nápor, zdražuje skoro všechno

Kateřina Štíchová
2. 1. 2008 12:22
Na nový rok zdražuje jídlo, energie i doprava
Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Praha - Zdražení, zdražení a zase zdražení. České domácnosti budou muset v novém roce sáhnout hlouběji do peněženek.

To platí pro nákupy potravin, platby energií, plynu, tepla, elektřiny, ale i jízdné na dráze, poštovní doručování či televizi.

Inflace naposledy v listopadu vzrostla meziročně na pět procent, což je nejvyšší číslo od srpna 2001. I proto byly Vánoce dražší.

Zvýšily se totiž ceny většiny potravin. Hospodyňky tak daleko více připlácely za mouku na cukroví, máslo, vejce, mléko, ale také olej na smažení či obyčejný chléb. Stranou nezůstaly ani ceny ovoce a zeleniny.

"Bohužel je zřejmé, že inflace na začátku příštího roku bude začínat šestkou", říká Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank. "Důvodem je zvyšování snížené sazby DPH, spotřební daně z cigaret, pokračující deregulace nájemného a růst cen energií," dodává.

Čtěte více:

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: AHOLD Retail Slovakia
Potraviny příští rok podraží. Podívejte se jak
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: AHOLD Retail Slovakia
Jídlo zdražuje nejvíc za posledních 15 let

To ale není všechno. V Česku od ledna podraží také elektřina.

Domácnosti si za spotřebu připlatí v průměru o 9,1 procenta a firmy dokonce o 15 procent více. V celkovém zdražení však není započtena nová ekologická daň, která konečnou cenu zvýší zřejmě o další procento.

Nejméně vzroste cena v regionech, kde elektřinu dodává společnost ČEZ. Jeho zákazníci mohou očekávat zdražení o osm procent. Ceny Pražské energetiky vzrostou o 10,2 procenta a firmy E.ON, která dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy, o 11,1 procenta.

Čtěte více:

Foto: Aktuálně.cz
Cena elektřiny vzroste o devět procent
Foto: Ludvík Hradilek
Na jihu Čech a Moravy zdraží elektřina i plyn

Ovšem nárůst cen se nevyhne ani domácnostem, které si přitápějí plynem nebo tuhými palivy.

Ceny dálkového tepla se příští rok navýší o 10,3 procenta. Průměrná domácnost tak zaplatí o 2050 korun víc. Cena se podle Teplárenského sdružení zvýší nejvíc za posledních deset let. 

U těch domácností, které topí uhlím, se může cena zvýšit až o 20,7 procenta, teplárny na plyn zdraží maximálně o 16,8 procenta.

Čtěte více:

Foto: ČT24
Teplo podraží nejvíc za deset let

To však není všechno. Nové ceny přinesla i změna jízdního řádu Českých drah.

Ceny se například u traťových jízdek, které běžně používají lidé na měsíční bázi při dojíždění do práce v některých případech zdražily až o polovinu i více.

Například cestující, který dojíždí denně z Tábora do Soběslavi vzdálenost 20 kilometrů, z původních 540 korun zaplatí nyní 868 korun, a to je položka o 61 procent větší než původní. Měsíční studentské jízdenky dráhy zrušily úplně.

Foto: České dráhy
Denní dojíždění do práce vlakem bude luxus
Foto: České dráhy
Dráhy od prosince zruší příplatky za vlaky EC a IC

To ale opět není všechno.Vyšší cenu zaplatíme za dálniční známku, jejíž cena se vyšplhala již na tisíc korun.

Zvyšuje se také poplatek za televizní přijímač ze 120 na 135 korun měsíčně. Dražší budou i balíky, složenky a dopisy i pohlednice. Česká pošta chystá navýšení cen v průměru o desetiny procent.

Eva Bajáková: "Rozhodla jsem se využít příležitosti a ohradit se proti 'bezpráví' v některých zemích a vyjádřit tak solidaritu s těmito lidmi"
Eva Bajáková: "Rozhodla jsem se využít příležitosti a ohradit se proti 'bezpráví' v některých zemích a vyjádřit tak solidaritu s těmito lidmi" | Foto: Tomáš Adamec
Češi si opět připlatí, pošta připravila další zdražení

 

Právě se děje

Další zprávy