Inflace láme rekordy, jídlo zdražuje nejvíc za 15 let

Red Eko
10. 12. 2007 20:00
Nejvíce podražilo pečivo, skoro o čtvrtinu
Foto: Ahold Slovakia

Praha - V Česku se začíná žít draze. Inflace v listopadu vzrostla meziročně na pět procent.

Jde o nejvyšší číslo od srpna 2001. Meziroční růst spotřebitelských cen tak ve srovnání s říjnem zrychlil o jedno procento. 

Hladina spotřebitelských cen vzrostla v listopadu proti říjnu o 0,9 procenta.

Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Hlavními viníky nárůstu inflace jsou ceny potravin a nealkoholických nápojů, jejichž zvýšení o čtyři procenta představuje největší meziměsíční cenový skok od ledna 1993.

Vánoce budou dražší

Zvýšily se ceny většiny druhů potravin. Největší vliv mělo zvýšení cen pekárenských výrobků a obilovin o 11,3 procenta, z toho běžného pečiva dokonce o 24,6 a chleba o 16,2 procenta.

Dráž vyjdou hospodyňky i vejce, jejichž cena je nyní o 12,6 procenta vyšší, mléko o 2,5 a sýry o 7,9 procent.

Podražily olej na smažení a tuky. 

Ceny olejů a tuků se zvedly o 9,4 procenta - jedlé oleje až o 17,5,  rostlinné tuky o 9,7 a máslo o šest procent. Vyšší byly i ceny plodové zeleniny skoro o sedm procent.

"Bohužel je zřejmé, že inflace na začátku příštího roku bude začínat šestkou", říká Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

"Důvodem je bude zvyšování snížené sazby DPH, spotřební daně z cigaret, pokračující deregulace nájemného a růst cen energiíů" dodává.

Inflace je už delší dobu důvodem pro akce centrálních bankéřů. Česká národní banka naposledy zasáhla koncem listopadu, kdy zvedla základní úrokovou sazbu.

Ta se tak vyšplhala na 3,5 procenta, což je nejvíce za posledních pět let. Půjčky tak opět podraží - zejména se tento krok dotkne hypoték.

 

Právě se děje

Další zprávy