ODS hodlá rozprodat státní podíly firem

Marek Odstrčilík, Dušan Klimeš
10. 5. 2006 16:39
Praha - Pokud ODS vyhraje volby, lze očekávat, že se bude chtít zbavit téměř všech státních podílů.

Předseda ODS Mirek Topolánek v interview pro agenturu Bloomberg řekl, že by do roku 2010 prodal všechny státní podíly.

"ČEZ, ve kterém stát vlastní 67 procentní podíl, je podle mě zralý na prodej. Mezi dalšími kandidáty na prodej jsou určitě České aerolinie a Letiště Praha," řekl Topolánek s tím, že prodej České pošty nelze také vyloučit.

Podle premiéra Jiřího Paroubka je určitý podíl ve firmách se státní podílem prodejný. " Stát si ale musí zachovat kontrolní balík," řekl deníku Aktuálně.cz předseda vlády.

"Pokud hodlá pan Topolánek prodat Budvar, tak by to měl říct pořádně nahlas. Uvidíme jak se na to zatváří většina Čechů. My Budvar nikdy neprodáme," dodal Paroubek.

Podle ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík  je u prodeje ČEZ potřeba dohlédnou na to, aby nebyl v konečném důsledku poškozen spotřebitel.

Topolánek odmítl říci, jakou částku by prodeje mohly přinést nebo jak velké podíly by byly nabídnuty k prodeji.

Kapitálový trh. To je ta cesta?

"Nejlépe by bylo prodej uskutečnit přes kapitálové trhy, což je nejčistší metoda, i když nezajišťuje nevyšší výnosy," dodal Topolánek.

S tím souhlasí i Ševčík. "Je to nejčistší způsob prodeje. Není to taková zlodějna, kterou provedla ČSSD, když prodala například očištěné banky předem dohodnutým zájemcům."

"Prodej bank byla nejúspěšnější privatizace v postkomunistických zemích. Pokud někdo tvrdí, že to byla zlodějna, tak ať předloží důkazy, jinak považuji takovéto prohlášení za paranoidní," řekl pro Aktuálně.cz Jiří Paroubek.

"Privatizace státních podílů přes kapitálový trh je standardně a často používaná metoda prodeje ve všech vyspělých zemích, ale také v rámci střední Evropy," řekl Jan Schiesser z firmy Atlantik FT.

Takto vláda hlasovala o prodeji Unipetrolu
Takto vláda hlasovala o prodeji Unipetrolu | Foto: ČT24

"Pro trh má prodej státních podílů hned několik výhod. Je to jednoduchost a rychlost převodu, transparentnost, či podpora a rozšíření finančního trhu. V neposlední řadě je to samozřejmě významný příjem státního rozpočtu. Nevýhodou však může být závislost výsledné ceny na vývoji akciových trhů a nerealizování prémie za kontrolu," dodal Schiesser.

Neprůhlednost privatizace

Privatizace státních podílů často provází nejasnosti. Zřejmě nejznámějším případem z poslední doby je prodej Unipetrolu polskému PKN Orlen. Celou kauzu provázela obvinění z úplatkářství, lobbismu a zneužívání známostí na nejvyšších místech.

Obdobným problémům se nevyhnul ani prodej téměř sta procent ve Vítkovice Steel. Zájem o hutě měly čtyři firmy. Dvě z nich byly ze soutěže vyřazeny kvůli údajným administrativním nedostatkům a třetí neuspěla, přestože nabídla nejvyšší cenu.

Hutě nakonec získala ruská společnost Evraz, Mittal Steel se však snaží rozhodnutí zvrátit a proti výsledku se odvolat.

Privatizace státního podílu pomocí akciového trhu zatím u nás neproběhla. Podle vlády by se totiž stát připravil právě o zisk z prodeje majority a o šanci ovlivnit budoucího majitele. To však nahrává korupčnímu prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy