Banky prohrávají desítky sporů o záruky

Tomáš Fránek
29. 4. 2006 0:00
Brno - Záruky za dovozce a vývozce se staly bolákem českých bank. Prohrávají totiž desítky soudních sporů s celními úřady o to, jak se tyto závazky z devadesátých let měly platit.

Jenom za uplynulých čtrnáct dnů rozhodl Nejvyšší správní soud ve prospěch celníků a v neprospěch Československé obchodní banky čtyři spory, sedm pak v neprospěch Komerční banky.

Celkem tak už jde o desítky prohraných sporů, v každém z nich jde o tisíce až stovky tisíc korun. Jenom v případě sporu ČSOB s celními ředitelstvími v Brně, Hradci Králové a Praze už správní soud rozhodl nebo bude ještě posuzovat celkem na devadesát případů.

Soudy musí dát za pravdu celníkům

Bankovní domy ručily v devadesátých letech státu za to, že dovozci a exportéři vůči němu splní celní povinnosti. Za všechny vystavené záruky už celním úřadům jednorázově zaplatily desítky milionů korun. Tvrdí, že už ručení zaniklo a dál už nemají nic platit.

Celní úřady s tím však nesouhlasí a po ČSOB a Komerční bance chtějí zaplatit peníze za každý celní dluh jednotlivě. To by se bankám prodražilo, v jednotlivých případech mají totiž platit částky od několika tisíc až po stovky tisíc korun.

Například Československá obchodní banka má ve čtyřech prohraných sporech s Celním ředitelstvím v Praze zaplatit přes dvě stě tisíc korun. A Celní ředitelství v Brně napočítalo v deseti případech k zaplacení další dva miliony korun.

Nejvyšší správní soud dal v právním výkladu zapravdu celníkům. "Z celního zákona vyplývá, že ručení se poskytuje vždy na konkrétní celní dluh," uvedli soudci ve svém rozhodnutí.

Stejně už podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu rozhodl v jiném případě celního ředitelství v Českých Budějovicích také Ústavní soud. Nejvyšší správní soud proto ruší rozhodnutí krajských soudů, které byly v neprospěch celních ředitelství. Soudy musí při svém novém rozhodování respektovat rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Chemapol už banku přišel na miliony

Československá obchodní banka je ve sporu s celníky například o to, jakým způsobem měly být uhrazeny celní záruky za zkrachovalou společnost Chemapol.

ČSOB se už  v polovině devadesátých let zavázala celním úřadům uhradit případný dluh společnosti Chemapol. Bankovní dům tvrdí, že za všechny vystavené záruky celním úřadům uhradil dohromady třicet sedm milionů korun.

Ručení za dluh tak podle názoru banky už zaniklo. Její právníci to uvedli ve vysvětlení pro soud, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, soud s tím ale nesouhlasil.

Společnost Chemapol patřila v devadesátých letech mezi největší průmyslové skupiny v zemi. Zahrnovala přes sto podniků s více než 40 tisíci zaměstnanci. Chemapol byl významným vlastníkem  nejen v chemickém průmyslu a farmacii, ale i v bankovnictví, strojírenství, obchodu se zbraněmi a nemovitostech, měl vlastní mediální divizi, síť čerpacích stanic, podnikal ve sportu i v letecké dopravě.

Konkurs na firmu vyhlásil Krajský obchodní soud v Praze v lednu 1999. Vyhověl tak návrhům věřitelských bank Crédit Lyonnais a také ČSOB. Ta měla do konce roku 1998 v Chemapolu podíl, ten ale společně s dalšími bankami prodala těsně před  vyhlášením konkursu. Balík akcií získali tehdy podnikatelé Radim Masný a Roman Zubík.

Ze schůze konkursních věřitelů koncernu vyplynulo, že mají pohledávky za více než 16,597 miliardy korun. V červenci 2003 konkurzní správce Chemapolu Alexandr Vacek oznámil, že z prodeje majetku chemického impéria vytěžil 2,59 miliardy korun, ukončení konkursu ale stále blokuje asi desítka soudních sporů.

 

Právě se děje

Další zprávy