Soud zamítl odvolání státu proti Nomuře

Adam Junek
11. 9. 2006 15:50
Praha - Soud ve Švýcarsku zamítl odvolání české vlády proti verdiktu arbitráže s japonskou Nomurou kvůli zkrachovalé IPB. Uvnitř: SPECIÁL

Hrozí tak, že bude Česko platit až 40 miliard odškodného.

Jako první tuto informaci dnes přinesla Mladá fronta Dnes. "Nomura toto rozhodnutí vítá. Jednání arbitráže tak může pokračovat další etapou, v níž arbitři řeknou, jak vysoké odškodné bude muset Česká republika zaplatit," uvedl pro deník Aktuálně.cz Jiří Hrabovský, mediální zástupce japonské banky.

Dodal, že proti tomuto verdiktu již není odvolání.

Ministr financí Vlastimil Tlustý uvedl, že v tomto okamžiku není možné rezignovat, ale je třeba pokusit se o vyřešení záležitosti lepší cestou, než čekáním na výsledek arbitráže. "Uděláme všechno proto, abychom hrozbu 40 miliard snížili na minimum," řekl.

Ministerstvo financí tvrdilo, že soud dostatečně nerozlišoval mezi Nomurou a společností Saluka, jejímž prostřednictvím japonská skupina českou banku ovládala.

Převod akcií IPB na Saluku, která je jediným žalobcem v arbitráži, proběhl totiž až poté, co vláda změnila svou strategii pomoci bankovnímu sektoru. A právě to, že vláda sanovala ostatní banky a ne IPB, bylo rozhodujícím argumentem pro prohru Česka.

O výši odškodného zatím arbitráž rozhoduje. Jisté však už je, že náklady na odvolání ve Švýcarsku zaplatí česká strana. Jde o více než čtyři miliony korun.

Soud stíhá soud

Česká republika se odvolala ke švýcarskému federálnímu soudu a tvrdila, že neporušila článek 3 holandsko-české smlouvy o ochraně investic tím, že neposkytla veřejnou podporu IPB.

"Koncepce veřejné podpory bankám byla změněna předtím, než první část akcií IPB od Nomury přešla v říjnu 1998 na Saluku. Ta se až od tohoto okamžiku stala investorem požívajícím ochrany podle holandsko-české smlouvy," vysvětlovalo v květnu ministerstvo svůj krok.

I kdyby soud požadavkům české strany vyhověl, nezrušilo by se tím rozhodnutí arbitrů. Jen by se při rozhodování o výši odškodného nesměla brát zřetel na veřejnou podporu, již Nomura nedostala.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Miliardy z kapes daňových poplatníků, ale také miliardy, jež by mohly přitéct do státního rozpočtu. O to se v těchto dnech hraje v arbitrážích okolo kauzy IPB. Projděte si všechny podstatné zprávy, které k této kauze přinesl deník Aktuálně.cz

Propletenec soudů však nekončí. Kromě londýnské arbitráže právě běží takzvaná curyšská arbitráž. V ní Česká republika žaluje Nomuru o náhradu škody až do výše 111 miliard korun. Tvrdí přitom, že japonská Nomura se nechovala jako dobrý investor a poškodila tak český stát. Poslední jednání proběhlo minulé pondělí.

Další arbitráž na dohled?

Nomura dokonce již dříve pohrozila, že by mohla proti Česku zahájit další řízení. Kampaň vlády a zneužívání represivních složek v kauze IPB je neúnosné, tvrdí Nomura.

"Vláda tlačí na policejní složky, aby vznesly další obvinění proti zaměstnancům Nomury v souvislosti s takzvanou kauzou České pivo. Cílem je odpoutat pozornost od prohrané arbitráže," uvedl Hrabovský. Reagoval tak na informace, že policie se snaží předat oznámení o trestním stíhání Randallovi Dillardovi a Davidu Thirskovi, bývalým vysokým manažerům českého zastoupení Nomury.

"Je to msta za prohranou arbitráž. Je to hrubé zneužití státní moci v komerčním sporu. Tvrzení policie, že se obvinění připravovalo již před výrokem arbitráže, je směšné, připravovalo se skoro šest let a teď najednou "náhodou" přichází pár dní poté, co padl výrok," sdělil Hrabovský.

Nedávno se v médiích objevila informace, že oba vysocí manažeři svá obvinění již obdrželi. Podle informací Aktuálně.cz tomu tak zatím ale není.

"Vrchní státní zastupitelství v Praze realizovalo právní pomoci do USA a do Velké Británie před dvěma měsíci a zatím nemá žádnou informaci o jejím výsledku," uvedla Irena Válová, mluvčí zastupitelství. Podle ní to ale není po dosavadních zkušenostech nic neobvyklého, lhůta od odeslání je totiž zatím dosti krátká.

Mezitím ale bylo obviněno pět dalších lidí ve stejné kauze, včetně jednoho z nejvýznamnějších manažerů zkrachovalé IPB Libora Procházky.

Jak se prodávaly akcie IPB

Jak to vlastně bylo s odkupem akcií IPB? Zjednodušeně: Původně měla akcie koupit japonská Nomura a stát se strategickým investorem. To byl záměr vlády Václava Klause. Ta ale padla a zhoršila se i ekonomická situace. Nové podmínky dovolily Nomuře nebýt strategickým investorem a do dvou let akcie odprodat.

To se v zásadě také stalo. Nejdříve akcie získala Nomura Europe a v říjnu 1998 je převedla na spřátelenou Saluku. Ta nikdy do přímé struktury Nomury nepatřila. Nomura ji ovládala jen prostřednictvím obchodních smluv, a ne majetkových podílů.

K takovému postupu ostatně Nomuru vedl i odpor japonských úřadů k plánované transakci. Jak vyplývá z korespondence mezi Českou národní bankou a zástupci Nomury, jejíž kopie má deník Aktuálně.cz k dispozici, odkup IPB by neschválily japonské úřady, pokud by šlo o strategickou investici. Nomura by musela v případě majority v bance vytvářet rezervy přesahující výši investice.

 

Právě se děje

Další zprávy