Odměna za udání, kdo neplatí daně. Zlepšovák z Rumunska

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 9. 2012 14:18
S návrhem přišel rumunský ministr financí, opozice mluví o návratu ke komunismu

Bukurešť - Rumuni by mohli dostat novou příležitost, jak si vydělat. Pokud udají spoluobčany, kteří řádně neplatí daně, peněžní odměna je nemine, navrhuje tamní ministr financí Liviu Voinea.

Proti návrhu protestuje hlavně opozice, která opatření označila za komunistické, podobající se praktikám tajné policie a politickému práskačství před revolucí.

"Pokud chce kabinet zastavit daňové úniky, měl by si pohlídat jiné oblasti, třeba obchod s ropnými produkty, s alkoholem, tabákem a obilovinami," cituje server Romania-Insider viceprezidenta tamní Demokratické liberální strany Ralucu Turcana.

Kritikou nešetří ale ani premiér Victor Ponta. Ten dle svých slov ministra financí vyzval, aby si svůj nápad důkladně promyslel, než jej představí veřejnosti.

Podle webu Actmedia se návrh inspiroval švédským systémem. V rámci toho získávají lidé benefity, pokud poskytnou informace o bohatství svých sousedů.

Voinea se dokonce v průběhu dvou týdnů do skandinávské země chystá, aby zjistil více podrobností, píše list Bucharest Herald.

 

Právě se děje

Další zprávy