O byty na Šumavě je zájem. Obce ale děsí sídliště duchů

vk
16. 12. 2008 9:20
Obcím se apartmány příliš nezamlouvají
Foto: Ludvík Hradilek

Plzeň - Pořízení rekreačního bytu na Šumavě zůstává i v době finanční krize zajímavou investicí.

Nabídka je v současné době obrovská a solventní zájemci si mohou vybírat z desítek možností. Obce ale nadšení majitelů apartmánů z dobře uložených peněz rozhodně nesdílejí.

Ceny apartmánových bytů se v současné době na Šumavě pohybují zhruba od 31 do 65 tisíc korun za metr čtvereční. Zájmu nahrává i to, že ceny jsou zhruba o třetinu nižší než v Krkonoších. Odborníci jsou proto přesvědčeni, že zájem o apartmánové domy bude i dál.

"Naše republika je malá, na Šumavě jsou navíc možnosti výstavby omezené existencí chráněné krajinné oblasti," vysvětluje majitelka plzeňské pobočky Mexx Reality Jana Mandousová.

A dodává: "V současné době zahrnuje celková nabídka v oblasti Železné Rudy a Špičáku kolem stovky bytů. Požadavky zákazníků se samozřejmě hodně liší, proto máme v nabídce klidnou destinaci Javorná i byty přímo v Železné Rudě pro ty, kteří hledají nejen sportovní, ale i kulturní vyžití."

Města ze "sídlišť duchů" nejsou nadšená

Jen v oblasti Železnorudska se v posledních letech prodalo na šest set bytů v apartmánových domech a stále rostou další. Jedním z nich bude například Vila Karla s 24 apartmány v sousedství pětihvězdičkového lyžařského areálu Špičák.

"Dostavují se hlavně objekty schválené ještě v minulém volebním období," říká místostarosta Železné Rudy Milan Kříž a připomíná, že v oblasti platí od minulého roku stavební uzávěra, která neumožňuje stavět na zelené louce a v případě rekonstrukcí starších budov je nutné schválení zastupiteli. Tlaky na udělení výjimek jsou podle něj stále značné.

Šumavské sportovní centrum Železná Ruda se dvěma tisíci stálými obyvateli je v zimní sezoně zaplněné lyžaři, v létě se ale apartmánové bloky mění v prázdná "sídliště duchů", radnice odmítá jejich výstavbu i vzhledem k minimálnímu přínosu jejich obyvatel do městského rozpočtu.

Foto: www.czechtourism.cz

Podobná situace už nastala v krkonošském Špindlerově Mlýně. Tamní radnice proto nakupuje od Pozemkového fondu ČR plochy v lokalitách, kde v budoucnu hrozí výstavba domů určených výhradně k rekreaci. O stavební uzávěře horské středisko rozhodlo už v roce 2004.

Západočeskou část Krušných Hor zatím boom apartmánových bytů míjí. Podle místostarosty Božího Daru Jaroslava Formáčka je výstavba dána územním plánem.

"Máme představu, že zde vzniknou maximálně dva objekty, které nabídnou kromě rekreačních bytů i trvalé bydlení a služby. Další výstavba je zde problematická, vzhledem k tomu, že Boží Dar je uzavřen z jedné strany německou hranicí a dále lyžařskými vleky a přírodní rezervací," uzavírá Formáček.

 

Právě se děje

Další zprávy