Magistrát: Parcely v Praze letos zdražily o 15 procent

hpv
11. 12. 2008 13:00
Zastupitelstvo Prahy dnes schválilo novou cenovou mapu stavebních pozemků
Foto: Ministerstvo vnitra

Praha - Ceny parcel v Praze meziročně vzrostly o necelých 15 procent.

Vyplývá to z Cenové mapy stavebních pozemků pro rok 2009, kterou dnes schválilo Zastupitelstvo Prahy.

Nejdražší pozemky jsou již tradičně v centru Prahy, kde se maximální hodnoty pohybují kolem 50 tisíc korun za čtvereční metr.  Ke zdražení pozemků v oblasti mezi Václavským náměstím, Pařížskou ulicí a Náměstím republiky přitom oproti uplynulému roku prakticky nedošlo.

Průměrné ceny ve vnitřním městě jsou pak přibližně dvojnásobné (11 940 Kč/m2) oproti cenám na dalším území města (5 640 Kč/m2).

Ve vzdálenějších lokalitách od centra města je situace jiná. Zatímco v uplynulém roce průměrná cena pozemků ve vnitřní Praze (Vinohrady, Karlín, Smíchov) dosáhla 5 344 korun na čtvereční metr, za letošní rok je to již 6 132 korun.

V okrajových částech kompaktní Prahy, jako například v Malešicích, Vysočanech, Bohnicích nebo Modřanech dosáhla průměrná cena 4 018 korun na čtvereční metr. Loni to bylo "jen" 3 238 korun.

Pozemky určené ke stavbě rodinných domů šlo letos v Praze pořídit nejčastěji v cenovém rozpětí od tří do 12 tisíc korun za čtvereční metr. Nejdražší parcely pro rodinné bydlení jsou již tradičně na Hanspaulce, Ořechovce, v Šárce, Břevnově, Barrandově, Braníku a Troji.

Vizualizace leteckého pohledu na rezidenci Statenický mlýn
Vizualizace leteckého pohledu na rezidenci Statenický mlýn | Foto: King Sturge

Nejvyšší nárůsty v procentech si však za posledních dvanáct měsíců připsala místa, kde se nejvíce staví. Jde o oblast od Pitkovic po Koloděje na východní straně Prahy a od Lipenců po Zličín na západní straně města.

Cena za byty klesne, u pozemků se přibrzdí její růst  

Zatímco pozemky v Praze neustále zdražují, cena bytů již stagnuje, v některých případech již dokonce klesá. Tento trend přitom bude podle odborníků pokračovat i v příštím roce. Kvalitních pozemků na stavbu domků je totiž v Praze extrémně málo, a tak jejich cena poroste i v době, kdy realitní kanceláře budou mít problémy udat na trhu volné byty.

I přes nedostatek vhodných míst pro stavbu domků lze ale předpokládat, že se dlouhodobé cenové růsty přibrzdí. Je to konec konců patrné již z aktuální mapy.

Zatímco v uplynulých letech se meziroční zdražení pohybovala kolem dvaceti procent, letos to je již "pouhých" patnáct. Realitní experti přitom odhadují, že k dalšímu přibrzdění dojde i v příštím roce, kdy by průměrné zdražení mohlo klesnout na pět až deset procent.

V cenové mapě jsou zaznamenány tržní ceny pozemků, které se během posledního roku prodaly. Z nich je pak na základě mnoha kritérií odvozena i cena parcel v okolí prodaných nemovitostí. Protože metodu komparace není ale možné použít pro všechny případy, řada pozemků je v cenové mapě neoceněna.

Magistrát hlavního města Prahy.
Magistrát hlavního města Prahy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Cenová mapa stavebních pozemků pro rok 2009 začne platit od Nového roku.

Cenová mapa stavebních pozemků slouží mimo jiné jako podklad pro výpočet daně z převodu nemovitostí. Pokud je tržní cena pozemku nižší, než je částka uvedená v mapě, pak se platí daň z ceny zapsané v mapovém podkladu. V opačném případě se odvádí daň z částky uvedené v kupní smlouvě.

další info:

 

Právě se děje

Další zprávy