Někdo má, někdo ne. Média zaplaví kampaň proti Hušákovi

Zdeněk John
15. 4. 2011 9:37
Inzeráty v novinách, tisíce letáků před Sazkou. Atmosféra před verdiktem ČSTV houstne.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Odpůrci současného vedení loterijní společnosti Sazka si ve velkých denících zaplatili celostránkové inzeráty, kterými přesvědčují delegáty sobotní valné hromady ČSTV, aby se postavili proti generálnímu řediteli Sazky Aleši Hušákovi.

"Někdo má a někdo nemá", zní titulek inzerátu, který vyšel v páteční MfDnes a vyjde také v sobotním vydání deníku Sport.
V inzerátu se srovnává finanční situace sportovců a Aleše Hušáka.

"Vy nemáte na provoz sokoloven, někdo se hřeje ve vile na Menorce," říká se v inzerátu. O Aleši Hušákovi je známo, že si koupil nemovitost právě na jednom z Baleárských ostrovů, Menorce.

Vila, Bentley, víno

Podobně inzerát připomíná, že Hušák jezdí služebním vozem Bentley za pět milionů, nebo že si Sazka pořídila vinařství (zatímco sportovní kluby nemají ani na sodovku).

Cena za takto velký inzerát se v případě druhých největších novin v Česku (MfDnes) pohybuje ve statisících korun. Přesnější cenu v konkrétním případě není možné uvést kvůli tomu, že není známo, zda například inzerent nedostal některou ze slev, či naopak nemusel platit příplatek za rychlé uveřejnění.

Podle informací Aktuálně.cz za inzerátem stojí zájemci o Sazku, tedy PPF a KKCG, kteří už několikrát vyzvali největšího akcionáře Sazky ČSTV, aby se Aleše Hušáka zbavil.

Před sobotní valnou hromadou ČSTV, kde se bude hlasovat i o Hušákově odvolání, ale také o investorovi, který se má podílet na záchraně Sazky, tak houstne atmosféra. Připomíná v mnohém kampaň před volbami do sněmovny.

"Sazka si v souvislosti s dalším dílem kampaně proti ní dovoluje upozornit, že se dal očekávat. Celá kampaň je jasným důkazem, že jde o zoufalou snahu skupin, které chtějí získat tradiční českou firmu a zmanipulovat delegáty sobotní valné hromady ČSTV," tvrdí Aleš Hušák v oficiálním prohlášení.

Letáky u Sazky: Pošlete Hušáka do vězení

Před sídlem Sazky se objevily tisíce letákův podobě bankovek, na kterých se o Hušákovi i šéfovi ČSTV Pavlu Kořanovi píše jako o příštích vězních.

"Nenechme zavřít sportovní kluby, zavřeme Hušáka a Kořana," stojí na letáku. Kdo stojí za letáky, které jako koberec pokryly chodník v ulici K Žižkovu (tam sídlí Sazka), není dosud známo. "Úklid tisíců bankovek přijela provést společnost Pražské služby a tuto kampaň potom budou ze svých kapes muset proti své vůli sponzorovat daňoví poplatníci," napsal Aleš Hušák.

Ani Aleš Hušák i předseda ČSTV Pavel Kořan tento týden kampaň nezanedbávali. Objížděli intenzivně regiony a přesvědčovali delegáty valné hromady o svém plánu na záchranu Sazky.

Hušák, ačkoliv za jeho vedení spadla firma do úpadku, chce vést reorganizaci Sazky. Počítá podle informací, které má Aktuálně.cz ze zdrojů blízkých Pentě, se vstupem spřáteleného investora, s tím, že věřitelé odepíší až 80 procent hodnoty svých pohledávek, dále se vstupem Gladiolusu jako investora (tedy s Pentou a eInvestem) a úplným obnovením činnosti Sazky.

K tomu by ovšem musel získat souhlas největších věřitelů, což stále není pravděpodobné.

Dluh přesáhne 10 miliard

PPF a KKCG jako držitelé největší části dluhopisů prosadily jejich okamžité zesplatnění, což se Sazka oficiálně dozví v pátek, pouhý den před valnou hromadou ČSTV. Místo dvou miliard tak rázem Hušákova Sazka dluží přes 10 miliard korun.

Součástí tlaku na delegáty valné hromady jsou ale i další zprávy, které se objevily v tomto týdnu. Jedna z nich vážně zpochybňuje krok, který učinila Penta a eInvest. Tři právní posudky ukazují na to, že s pohledávkou od ČSTV, kterou Gladiolus koupil od ČSTV, aby se sportovní svazy dostaly aspoň k nějakým penězům, nebylo možné takto obchodovat. ČSTV tak podle posudku právní kanceláře KŠD Štovíček v konečném důsledku riskuje exekuci svého majetku.

Penta také ve čtvrtek oficiálně oslovila akcionáře nabídkou, v níž zopakovala, že jim ponechá 30 procent podílu v Sazce a na sport dá 300 milionů korun v podobě povinného výtěžku. V nabídce upozorňuje, že narozdíl od PPF a KKCG už konkrétní peníze sportovním svazům poskytla.

 

Právě se děje

Další zprávy