Na černou listinu veřejných zakázek přibyla šestá firma

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
27. 3. 2013 19:20
V březnu se na blacklist dostaly společnosti Betonstav Teplice a KHP montáž

Brno - Betonstav Teplice  a.s. je šestou firmou, kterou nechal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zapsat na takzvaný blacklist veřejných zakázek. Firma se nesmí po dobu tří let účastnit veřejných tendrů.

Na blacklistu už jsou zapsány společnosti UPC Česká republika, Stavoenergo, RESA - sanace a rekonstrukce, MIPRO Security a KHP montáž (ta přibyla letos v březnu).

Betonstav Teplice dodal podle ÚOHS v tendru na dostavbu lávky přes řeku Bílinu čestné prohlášení, které neodpovídalo skutečnosti. Firma tendr vyhrála, přitom ale nebyla oprávněna se jej vůbec účastnit.

Uchazeči ve veřejných tendrech předkládají čestné prohlášení, že nemají nedoplatky na pojistném a na penále na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Betonstav Teplice prohlášení dodal, firma ale měla dluhy na pojistném i penále.

"Uchazeč za účelem prokázání splnění kvalifikačních předpokladů vědomě předložil čestné prohlášení, které v zásadních věcech neodpovídalo skutečnosti," uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.

Rozhodnutí úřadu je pravomocné, firma se proti němu neodvolala. Betonstav má navíc zaplatit pokutu 100 000 korun.

"Jednoduchost získání čestného prohlášení může dodavatele svádět k udávání nepravdivých údajů. V tomto případě ÚOHS kontroloval zakázku zadanou před třemi lety. Tehdy ještě neexistovala povinnost vybraného uchazeče dokládat skutečnosti uváděné v čestném prohlášení," říká k tomu Jan Slezák z poradenské společnosti OTIDEA, který do této firmy čerstvě přišel právě z ÚOHS, kde působil přes čtyři roky.

"Dnes už je situace jiná, zadavatel u vybraného dodavatele musí povinně kontrolovat splnění kvalifikace dle originálních dokladů vždy před podpisem smlouvy. Proto se podobný případ již nemůže stát," dodává Slezák.

 

Právě se děje

Další zprávy