Úřad ruší Drábkovu miliardovou zakázku na výplatu dávek

Ekonomika Petr Kučera Ekonomika, Petr Kučera
25. 2. 2013 18:09
ÚOHS udělil ministerstvům také dvě pokuty ve výši půl milionu korun
Exministr Jaromír Drábek.
Exministr Jaromír Drábek. | Foto: Reuters

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil miliardovou zakázku ministerstva práce a sociálních věcí se společností Fujitsu Technology Solutions na systém výplaty sociálních dávek, kterou bez výběrového řízení zadal bývalý ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

Potvrdil to předseda úřadu Petr Rafaj. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci.

"Ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo vnitra mají každé zaplatit pokutu půl milionu korun. Proti rozhodnutí se mohou odvolat," uvedl Rafaj.

Pět měsíců od chvíle, kdy rozhodnutí nabude právní moci, začne platit zákaz plnění dvou dodatků smlouvy.

Návrh na zrušení smlouvy ministerstva práce a sociálních věcí a jejích dodatků s Fujitsu Technology Solutions podal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Nadační fond proti korupci -  konkrétně prostřednictvím společnosti Student Agency Radima Jančury, který v protikorupční nadaci působí.

Drábkovi stačila rámcová smlouva

Téměř dvoumiliardovou zakázku zadalo Drábkem vedené ministerstvo bez standardní veřejné soutěže. Využilo přitom rámcovou smlouvu ministerstva vnitra z roku 2008, uzavřenou tehdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem ohledně užívání produktů společnosti Microsoft ve státní správě.

"Uzavřením dodatků překročila ministerstva rozsah předmětu plnění, jak byl vymezen v původní rámcové smlouvě. Ministerstva měla zadat plnění služeb na základě smluv, které by byly uzavřeny na základě výsledků řádného zadávacího řízení. Jejich postup tak mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl Rafaj.

Drábek je přesvědčen o tom, že jeho úřad postupoval při výběru dodavatele systému pro vyplácení dávek správně a realisticky. Musel totiž kvůli úsporám zlevnit provoz a zajistit včas start reformy, řekl v pondělí ČTK.

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) naopak uvedl, že je to jako pořídit na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček raketoplán a pár družic.

Podle Drábka změna systému uspořila. "Pokud bych dostal podíl na těch ušetřených více než 200 milionech korun, tak potom jsem ochoten se podílet na té půlmilionové pokutě," dodal Drábek.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže posuzoval zatím pouze dva dodatky k rámcové smlouvě, další čtyři má ještě na stole. Na tendr si vedle Student Agency stěžovala i KDU-ČSL.

Tendr hraje roli v policejním obvinění odvolaného Drábkova náměstka Vladimíra Šišky. Kriminalisté Šišku spolu s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem viní z podplácení, firmě OKsystem prý nabídli přidělení jiné, nejméně stomilionové zakázky právě za stažení stížnosti u antimonopolního úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy