Stát vybírá málo daní a schodek rozpočtu je 25 miliard

Ekonomika Ekonomika
1. 4. 2011 14:29
Stát neposlal zatím zálohu na náklady školám v krajích

Praha - Sice o dvacet miliard korun menší je letos ke konci března schodek státního rozpočtu České republiky ve srovnání s tím loňským, moc důvodů k nadšení však Ministerstvo financí mít nemůže.

V březnu 2010 státní rozpočet vykázal deficit 45,9 miliardy korun, zatímco letos to je 25,2 miliardy.

Meziročně lepší výsledek státního rozpočtu je ale způsoben tím, že na rozdíl od roku 2010 stát letos v březnu nepoukázal zálohu na druhé čtvrtletí na přímé náklady škol zřizovaných obcemi a kraji. "Záloha bude poukázána v dubnu," uvedlo v tiskové zprávě MF.

Příjmy rozpočtu ke konci března stouply meziročně o 4,2 miliardy na 253,4 miliardy korun. Z toho daňové příjmy tvořily 119,6 miliardy korun. Meziročně daňové příjmy klesly o pět procent, přičemž rozpočet naopak počítá s růstem o necelých pět procent.

Méně peněz plyne z DPH, spotřební daně i daní z příjmů

"Meziroční pokles byl ovlivněn především nižším inkasem daně z přidané hodnoty, spotřebních daní a daně z příjmu právnických osob," uvedlo v tiskové zprávě MF.

Inkaso spotřebních daní kleslo o necelá čtyři procenta na 31,9 miliardy korun. Rozpočet přitom počítá s růstem o 4,4 procenta proti roku 2010. Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát ke konci března vybral 39,4 miliardy korun, meziročně dokonce o sedm procent méně. MF letos počítá s růstem inkasa o 3,3 procenta.

Také z daně z příjmu právnických osob rozpočet inkasoval méně než vloni (-9 procent). Ministerstvo sice počítá s poklesem, ale jen o 2,7 procenta.

Stát ušetřil pět procent na výdajích

Na daních z příjmu fyzických osob zatím stát získal 24,1 miliardy korun, tedy mírně méně než před rokem. Rozpočet počítá s růstem o 16 procent kvůli vyššímu očekávanému inkasu u daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a vybírané srážkou.

Jen příjmy z výběru peněz na sociální zabezpečení stát ke konci března vybral meziročně o 3,3 miliardy více. Má tedy 88,6 miliardy korun.

Naštěstí stát tako méně utrácel. Celkové výdaje státu v meziročním srovnání klesly o 5,6 procenta na 278,6 miliardy korun. Na sociální dávky stát vynaložil necelých 113 miliard korun, meziročně o čtyři procenta více. Z toho na důchodech stát vyplatil 91,8 miliardy korun, což je o 5,6 miliardy více než před rokem.

Na úrocích ze svého dluhu stát ke konci března zaplatil v meziročním srovnání o 0,2 miliardy korun více, tedy pět miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy