Mittal v Ostravě propustí 3500 lidí

Red eko
19. 9. 2006 16:30
Ostrava/Brno - Největší ocelárenská společnost v Česku plánuje další rozsáhlé propouštění. Během tří let má firmu opustit 3500 lidí.
Ocelárna Mittal Steel Ostrava z ptačí perspektivy.
Ocelárna Mittal Steel Ostrava z ptačí perspektivy. | Foto: Ondřej Besperát

"Tím se společnost dostane na výsledné číslo 6300 zaměstnanců," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Brně na strojírenském veletrhu Jiří Gwozdz, personální ředitel společnosti.

Propouštění s balíkem peněz

Součástí plánovaného snížení stavu zaměstnanců je letošní odchod 1300 lidí, který již firma oznámila dříve. Ostravský hutní podnik průběžně snižuje počty svých pracovníků od roku 2004, napsala agentura ČTK.

Podle Gwozdze bude firma díky propouštění životaschopnější a zvýší produktivitu. "Nyní je produktivita práce 300 tun na zaměstnance, v cílovém roce to bude 500 tun," dodal. Zatímco dosud odcházeli převážně pracovníci ve věku nad 50 let, nyní se záměr firmy dotkne mladších lidí.

Letošní propouštění bylo provázeno podobně jako loni tučným odstupným. Raději balík peněz než práci zvolilo více zaměstnanců, než ostravské hutě čekaly. Zda i další "vyhazovy" budou provázeny zlatým padákem, není dosud jasné.

Odboráři budou po manažerech požadovat nabídku přiměřeného odstupného nebo financování rekvalifikačních programů. "V součinnosti s vedením už připravujeme spolupráci s potencionálními investory, kteří budou na Ostravsku vytvářet nová pracovní místa," řekl šéf odborů společnosti Leopold Laskovský.

"Není zatím rozhodnuto, zda i další zaměstnanci zlatý padák dostanou. Vše je ve fázi plánu," uvedla pro deník Aktuálně.cz Jana Dronská, tisková mluvčí Mittal Steel Ostrava. Dodala, že v současné době firma nabírá vysokoškolsky vzdělané pracovníky, naopak ztenčuje počet dělnických a administrativních profesí.

Přímo v Mittalu zažádalo letos o odchod 1277 zaměstnanců. Firma původně plánovala propustit jen tisícovku lidí.

Lakšmí Mittal musí za své zájmy bojovat s politiky
Lakšmí Mittal musí za své zájmy bojovat s politiky | Foto: Reuters

Od poloviny července mohli zaměstnanci Mittal Steel Ostrava podávat výpovědi. Firma jim za to slíbila velmi štědré odstupné. U jednotlivých zaměstnanců a profesí se bude pohybovat mezi 12 a 32 měsíčními platy.

Stejnou nabídku dostali i zaměstnanci Vysoké pece Ostrava, která letos fúzuje s mateřskou firmou Mittal Steel Ostrava. Zde pracuje 960 lidí a výpověď podalo 191 pracovníků. Ti mohou odejít za stejných podmínek jako jejich kolegové z mateřské společnosti.

V průměru si tak "odpadlíci" přišli na 650 tisíc korun, celkem tedy přes 860 milionů korun. Důvodem je, že firma provádí restrukturalizaci svého závodu a podle jejího vedení panuje v hutích přezaměstnanost a nízká efektivita práce.

Většina žádostí schválena

Většinu žádostí, konkrétně 1027, dostalo personální oddělení firmy již v prvních třech dnech, kdy bylo možné výpovědi podávat. Tito žadatelé mají nárok na bonusový plat navíc.

"Převážná většina žádostí byla schválena. Z Mittal Steel odejde 1180 zaměstnanců, ve Vysokých pecích byl odchod umožněn 148 lidem," uvedla tisková mluvčí Mittalu Jana Dronská. Dvě třetiny z nich odešly již k 1. srpnu, zbytek v průběhu roku, aby to nebylo příliš nárazové, dodala mluvčí.

Obdobnou nabídku dostali zaměstnanci již v roce 2004. Tehdy ji využilo 1729 pracovníků a vyplaceno tak bylo 914 milionů korun.

Foto: Ondřej Besperát

Za hranicemi se také platí

Politiku nadstandardních odstupných však firma Mittal Steel nepraktikuje pouze v Česku. Na své si přišli například lidé v Rumunsku, Polsku či Jižní Africe.

Na začátku loňského roku management představil tento plán ve své polské továrně a hned v prvních týdnech ji využilo přes 950 zaměstnanců. Ti pak dostali 30 až 31 měsíčních platů.

To ovšem způsobilo firmě problémy, protože čekala, že propouštění bude pozvolnější a že čtyři tisíce lidí, kterých se měla v plánu zbavit, odejdou až v průběhu dvou let.

Podle odhadů budou dobrovolné odchody stát firmu v Polsku až sto milionů korun.

Zřejmě nejlépe na tom však byli zaměstnanci v Kazachstánu. Tam firma vyplácela 1000 až 6000 dolarů. To je sice pouze 22 až 135 tisíc korun, ovšem průměrná měsíční mzda v této zemi nedosahuje ani sto dolarů, tedy 2250 korun. Na odchodnou tak mohli získat až šedesátinásobek své průměrné mzdy.

Okolo pěti tisíc dolarů pak vyplácela Mittal Steel v Rumunsku, kde její nabídky využilo celých 40 procent zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy