Z Mittalu chce pryč 1468 lidí

Dušan Klimeš
4. 8. 2006 15:50
Ostrava - Raději balík peněz než práci, řekly si stovky zaměstnanců ostravských hutí Mittal Steel. Firma čekala menší zájem o rekordní odstupné.

V ostravských hutích dnes skončil termín pro podání dobrovolné výpovědi a podalo ji 1277 zaměstnanců. Firma původně plánovala propustit jen tisícovku lidí.

Od poloviny července mohli zaměstnanci Mittal Steel Ostrava podávat výpovědi. Firma jim za to slíbila velmi štědré odstupné. U jednotlivých zaměstnanců a profesí se bude pohybovat mezi 12 a 32 měsíčními platy.

Stejnou nabídku dostali i zaměstnanci Vysoké pece Ostrava, která letos fúzuje s mateřskou firmou Mittal Steel Ostrava. Zde pracuje 960 lidí a výpověď podalo 191 pracovníků. Ti mohou odejít za stejných podmínek jako jejich kolegové z mateřské společnosti.

V průměru si tak "odpadlíci" přijdou na půl milionu korun. Důvodem je, že firma provádí restrukturalizaci svého závodu a podle jejího vedení panuje v hutích přezaměstnanost a nízká efektivita práce.

Většinu žádostí, konkrétně 1027 dostalo personální oddělení firmy již v prvních třech dnech, kdy bylo možné výpovědi podávat. Tito žadatelé mají nárok na bonusový plat navíc.

Výpovědí ještě přibude

Počet výpovědí však ještě zřejmě není konečný.

Firma se teprve rozhodne, jak naloží s "přebytečnými" výpověďmi nad původně plánovaný počet.

"Zatím jsme schválili necelých 700 žádostí. Na konečné rozhodnutí máme čas do 25. srpna. Ovšem z důvodu zachování kontinuální a plynulé výroby budeme muset zamítnout žádosti některých zaměstnanců, kteří jsou pro nás nenahraditelní," uvedl včera pro Aktuálně.cz Vladimír Raszka, zástupce Mittalu.

Infobox

Jak Mittal Steel Ostrava propouští

  • V roce 2004 firma propustila 1729 lidí
  • Náklady na toto propouštění se vyšplhaly na 914 milionů korun
  • Letos chce firma propustit přes tisíc lidí, zatím eviduje 1237 žádostí
  • Náklady budou zřejmě stejné nebo i vyšší než v roce 2004
  • Zaměstnanci si přijdou na 12 až 32 měsíčních platů, průměrně přes půl milionu korun

Další miliarda na odstupné

Obdobnou nabídku dostali zaměstnanci již v roce 2004. Tehdy jí využilo 1729 pracovníků a vyplaceno tak bylo 914 milionů korun. Přestože brány Mittal Steel tentokrát opustí méně lidí, částka by mohla být podobná.

"Zatím nevíme, jak přesně vysoká částka to bude, ale vzhledem k nárůstu platů od roku 2004 a struktuře žadatelů nemohu vyloučit, že to bude dokonce vyšší částka než před dvěma lety," řekl Vladimír Raszka.

Platí všude po světě

Politiku nadstandardních odstupných však firma Mittal Steel nepraktikuje pouze v Česku. Na své si přišli například lidé v Rumunsku, Polsku či Jižní Africe.

Na začátku loňského roku management představil tento plán ve své polské továrně a hned v prvních týdnech ji využilo přes 950 zaměstnanců. Ti pak dostali 30 až 31 měsíčních platů.

Foto: Reuters

To ovšem způsobilo firmě problémy, protože čekala, že propouštění bude pozvolnější a že čtyři tisíce lidí, kterých se měla v plánu zbavit, odejde až v průběhu dvou let.

Podle odhadů budou dobrovolné odchody firmu stát v Polsku až sto milionů korun.

Zřejmě nejlépe na tom však byli zaměstnanci v Kazachstánu. Tam firma vyplácela 1000 až 6000 dolarů. To je sice pouze 22 až 135 tisíc korun, ovšem průměrná měsíční mzda v této zemi nedosahuje ani sto dolarů, tedy 2250 korun. Na odchodnou tak mohli získat až šedesátinásobek své průměrné mzdy.

Okolo pěti tisíc dolarů pak vyplácela Mittal Steel v Rumunsku, kde její nabídky využilo celých 40 procent zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy