Z Mittalu chce odejít přes tisíc lidí

aju, ČTK
24. 7. 2006 14:30
Ostrava - Nabídku štědrého odstupného od společnosti Mittal Steel Ostrava se rozhodlo využít na tisíc zaměstnanců.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

Během týdne podalo žádost o propuštění 1052 zaměstnanců

Akce běžela od minulého pondělí. Hned první den požádalo o propuštění 606 zaměstnanců. 

Největší domácí hutní podnik chce zredukovat stav zaměstnanců z nynějších 8860 zhruba o tisíc, a tak ode dneška nabízí lidem za dobrovolný odchod vysoké částky - 12 až 32 měsíčních platů na ruku. Obvykle jde o statisíce korun, v průměru přes půl milionu na osobu.

Za rychlost plat navíc

Žádosti o výpověď se budou přijímat  až do 4. srpna. "Čekáme však už jen jednotlivce," uvedl Hampl. Podobnou akci firma vyhlásila už v roce 2004.

Stejnou nabídku dostali i zaměstnanci VYSOKÉ PECE Ostrava (VPO), která letos fúzuje s mateřskou firmou Mittal Steel Ostrava. Ve VPO pracuje asi 960 lidí a žádost o výpověď už podalo podle Jany Dronské, mluvčí Mittalu, asi 150 z nich. Vysoké pece se podobným způsobem, tedy vyplacením sociálního příspěvku, už loni na podzim rozloučily se 170 zaměstnanci.

Zaměstnanci ostravského Mittalu s podáním výpovědi spěchali, protože pokud se zavázali odejít do tří dnů od vyhlášení akce, dostanou jeden plat jako bonus navíc. Ti, kteří jsou právě na dovolené, nebudou ošizeni, pokud podají výpověď do dvou dnů po jejím návratu. V prvních třech dnech stihlo dát výpověď přes tisíc lidí.

"Žadatelů je opravdu hodně, ale na to jsme připraveni. Není stanovený žádný maximální počet. Společnost se bude snažit vyhovět žadatelům, ale pracovníci musejí počítat s tím, že se může stát, že některým nebude vyhověno. Jde především o nedostatkové odborné profese. Musí být zachována plynulá výroba a bezpečnost na provozech nesmí být ohrožena," upozornil Hampl. Dodal, že někteří opustí podnik již k 31. červenci.

Nejhorší nápor byl hned ráno první den, kdy zájemci o takzvaný sociální příspěvek zaplnili chodbu na ředitelství. Podle Dronské ráno lidé čekali zhruba hodinu, podle informací ČTK se některým čekání protáhlo na dvě hodiny.

"Jedna kolegyně přišla z mateřské, čekala tam dvě hodiny, byla asi dvěstěšedesátá, a to přišla nějak kolem deváté. Já jsem tam byla kolem poledne a byli tam jen dva lidi, takže jsem byla hotová hned," řekla jedna z uchazeček o odchod z podniku.

Pan Antonín přijel na odpolední směnu dříve jen proto, aby mohl podat výpověď hned první den. "Dohodli jsme se, že skončím už v pátek, abych mohl odejít s 24 průměrnými měsíčními platy. Kdybych totiž pracoval déle, spadl bych do kategorie lidí, kteří mají do důchodu dva roky a méně, a dostal bych o tři platy méně," vysvětlil muž, který na huti pracoval 41 let a letos na podzim oslaví šedesátiny.

Vyplácet se bude až miliarda

Paní Helena odchází po třiceti letech. "Nejsem si jistá, že moje místo nebude v budoucnu zrušeno," zdůvodnila své rozhodnutí. Pan Josef, technicko-hospodářský pracovník ze závodu Servis, má jasno: "Půjdu dělat zedníka," řekl.

Ostravská firma, která je součástí skupiny Mittal Steel ovládané indickým ocelářským magnátem Lakšmí Mittalem, je připravena lidem vyplatit zhruba miliardu korun. Přitom má zájem, aby odešli hlavně lidé před důchodem a technicko-hospodářští pracovníci.

Průměrný příspěvek pro jednoho zaměstnance by měl dosáhnout 520 tisíc korun. Zájemci se musejí zavázat, že odejdou z firmy nejpozději do konce srpna. Hlavním důvodem zeštíhlování je snaha zvýšit konkurenceschopnost ostravského podniku.

Ocelářská firma, ještě pod názvem Ispat Nová huť, v roce 2004 vyplácela lidem, kteří pracovní poměr rozvázali dohodou, příspěvek ve výši šestnácti- až pětadvacetinásobku průměrného měsíčního platu v závislosti na odpracovaných letech v podniku.

Průměrná výše příspěvku tehdy činila asi půl milionu korun, celkem tak firma vyplatila asi 900 milionů korun. Podnik opustilo 1729 lidí. Také před dvěma lety musela firma zvládat nápor zájemců o odchod hned od začátku. První den vyhlášení požádalo o odchod také více než 600 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy