Arcelor váhá mezi Moskvou a Dillí

Dušan Klimeš
21. 6. 2006 16:50
Moskva - Boj o Arcelor nabírá na obrátkách. O druhou největší ocelářskou společnost světa stojí Rus Mordašov a Ind Mittal.
Lakšmí Mittal musí za své zájmy bojovat s politiky
Lakšmí Mittal musí za své zájmy bojovat s politiky | Foto: Reuters

Fúze firmy Arcelor již není jen bojem o to, zda ho Mittal přebere, nebo ne. O lucemburskou firmu totiž projevila zájem i ruská společnost Severstal, kterou ovládá miliardář Alexej Mordašov. Fúzí těchto společností by vznikl největší ocelárenský kolos světa.

Nabídka Severstalu se zdá být výhodnější. V přepočtu nabízí 44 euro za akcii, zatímco Mittal pouze něco málo přes 35 euro.

Navíc v noci na dnešek svoji nabídku ruská firma ještě vylepšila. V nově vzniklém molochu by Mordašov neměl mít původně požadovaných 32,3 procenta, ale pouze 25 procent. Díky tomu vlastně ke své původní nabídce "přihodil" další dvě miliardy euro.

K tomu přislíbil, že v budoucnu svůj podíl nezvýší nad 33 procent, aniž by nabídl kompletní odkoupení Arceloru.

Akcionáři mají na výběr

Souboj o lucemburskou společnost tak v současnosti graduje a akcionáři čekají na reakci firmy Mittal. Ta může zvýšit svoji nabídku nebo vsadit na to, že investoři Arceloru nebudou chtít ruského majitele.

Arcelor má nyní na výběr mezi dvěma variantami. Buď se přikloní na stranu ruského miliardáře Mordašova, který se však některým investorům nezamlouvá kvůli svým úzkým kontaktům na Kreml. Nebo nakonec "podlehne" nepřátelskému převzetí ze strany indického nájezdníka Lakšmího Mittala, který díky akvizicím vytvořil jeden z největších koncernů světa.

Šéf ocelářského gigantu Arcelor
Šéf ocelářského gigantu Arcelor | Foto: Reuters/Ch.Platiau

Vedení Arceloru se přiklání spíše k "ruské variantě", neboť tuto nabídku nepovažuje za nepřátelskou a od začátku celé kauzy se staví zásadně proti Mittalu.

Boj politický, boj obchodní

Převzetí lucemburského oceláře už ale dávno není jen obchodně-strategickou záležitostí. Do celé věci se totiž v průběhu vyjednávání a nabídek vkládali nejen politici, ale i Evropská komise.

Ministři financí Francie a Španělska oznámili, že jsou proti spojení s Mittalem. V jejich zemích jsou totiž umístěny některé z továren Arceloru a měli tedy strach, že nový majitel bude některé z nich chtít zavřít.

O svolení k převzetí musel Mittal žádat i Evropskou komisi. Ta nakonec tento "sňatek" posvětila s tím, že nové spojení nebude zásadním způsobem omezovat evropský ocelářský průmysl.

 

Právě se děje

Další zprávy