Indický miliardář má Arcelor na dosah

Michal Najman
23. 6. 2006 10:00
Paříž - Po šesti měsících nervozity, ostrých výroků a mnohdy i hysterických nacionalistických reakcí se ocelářští giganti nejspíše budou schopni v klidu dohodnout na podmínkách převzetí.

Již šestý měsíc trvá snaha společnosti Mittal Steel indického podnikatele Lakšmího Mittala o převzetí evropského konkurenta Arcelor. Pokusy o spojení vyvolaly reakce až na vládních úrovních některých evropských států. Ty se dokonce pokusily tomuto převzetí zabránit.

O významném posunu v dohodách informovaly francouzské listy La Tribune a Le Figaro. Intenzivní vyjednávání se táhnou již desátý den a Lakšmí Mittal podle informací listu Le Figaro musel ustoupit z některých svých požadavků na řízení sloučené firmy.

Realizační cena akvizice je v současnosti 25,8 miliardy eur. Deník Financial Times odhaduje, že Mittal je připraven jít až o tři miliardy eur výše.

Joseph Kinsch byl potvrzen valnou hromadou jako předseda ocelářského gigantu Arcelor, a proto si na tiskové konferenci s klidem zapálil. Napravo výkonný šéf Guy Dolle
Joseph Kinsch byl potvrzen valnou hromadou jako předseda ocelářského gigantu Arcelor, a proto si na tiskové konferenci s klidem zapálil. Napravo výkonný šéf Guy Dolle | Foto: Reuters

Severstal akcionářům nevoní

Ředitel Arceloru Guy Dollé si převzetí Mittalem přál ze všech nejméně. Našel proto k němu alternativu v ruské společnosti Severstal. Mnoha akcionářům se však přítomnost ruského miliardáře Alexeje Mordašova ve své společnosti nelíbila, a tak ze spojení s ruskou společností sešlo.

V neděli by mělo padnout konečné slovo ohledně spojení dvou firem. Pokud se podaří, vznikne ocelářský obr produkující ročně přes 100 milionů tun oceli. Jeho nejbližší konkurent, japonská společnost Nippon Stell produkuje asi třetinu tohoto množství.


 

 

Právě se děje

Další zprávy