Arcelor Inda nechce, sází na Rusa

ČTK, Red eko
26. 5. 2006 9:56
Brusel - Lakšmí Mittal ocelárenské firmě Arcelor nevoní. V boji proti největšímu konkurentovi se obrátila na východ.
Indický miliardář Lakšmí Mittal se o Arcelor uchází už od počátku roku, konkurent se ale brání zuby nehty
Indický miliardář Lakšmí Mittal se o Arcelor uchází už od počátku roku, konkurent se ale brání zuby nehty | Foto: Reuters

Arcelor, který se snaží odrazit nabídku na své převzetí konkurenční firmou Mittal Steel, dnes oznámil, že se hodlá spojit s ruskou společností Severstal. Spojením by vznikla největší ocelárenská společnost na světě.

Podle dohody by hlavní akcionář Severstalu Alexej Mordašov zaplatil Arceloru v hotovosti 1,25 miliardy eur a poskytl by firmě veškerý svůj podíl v Severstalu a italské firmě Lucchini. Výměnou za to by získal v nové rozšířené skupině Arcelor 32 procent.

Dohodu musí ještě schválit akcionáři Arceloru. Nabídka odpovídá ceně 44 eur za akcii. Nabídka Mittalu představuje 35,62 eur.

Arcelor se tvrdě brání převzetí Mittalem. Podle vedení je nabídka Mittalu podhodnocená a nelíbí se mu ani to, že kontrolu nad firmou by mohla získat rodina Mittalů.

Severstal je největší ruskou ocelárenskou společností. V posledních deseti letech firma silně rostla a svoji působnost rozšířila z Ruska do Spojených
států a Itálie.

Arcelor je nyní druhým největším producentem ocele za firmou Mittal Steel. Rozšířená skupina by však Mittal předběhla. Její roční tržby by na základě výsledků za rok 2005 činily 46 miliard eur. Výroba by se vyšplhala na 70 milionů tun ocele.

Arcelor o víkendu prohlásil, že je připraven zvážit návrh Mittalu. Investoři a analytici se však shodli, že podezírají firmu z toho, že chce získat čas na nalezení způsobu odvrácení převzetí, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy