Souboj o Arcelor končí. Vzniká hutní obr

Adam Junek
25. 6. 2006 15:30
Lucemburk - Gigantická ocelárna s produkcí okolo sto milionů tun ročně vznikne spojením dvou největších hráčů na trhu - firem Mittal Steel a Arcelor.
Lakšmí Mittal musí za své zájmy bojovat s politiky
Lakšmí Mittal musí za své zájmy bojovat s politiky | Foto: Reuters

Na transakci za 27,5 miliardy eur se dnes dohodli zástupci obou firem. Končí tak pětiměsíční období odporu, který vyvíjel evropský Arcelor, aby nepadl do rukou impéria indického magnáta Lakšmího Mittala.

Podle odhadů managementu ušetří společnost jen díky spojení ročně okolo 1,6 miliardy dolarů - zejména na nákupech, marketingu a zefektivněním výroby.

"Spojení těchto dvou společností vytvoří světovou průmyslovou jedničku a největší přínos bude mít pro naše akcionáře," uvedl Mittal.

Akcionáři Severstal nechtěli

Nová společnost, jejíž největší konkurent, japonský Nippon Steel, nebude mít ani třetinovou produkci, se bude jmenovat Arcelor Mittal. Její produkce oceli by stačila na dvojnásobek aut, než se každoročně vyrábí.

Co zlomilo vytrvalou rezistenci panevropské firmy s výrobou ve Francii, Belgii Španělsku a Lucembursku? Proč i francouzští či lucemburští politici povolili, i když se stavěli proti spojení s Mittalem?

Podle analytiků oslovených serverem International Herald Tribune si jak vedení Arceloru, tak i politici uvědomili, kdo má opravdu právo rozhodovat ve firmě. A to jsou její vlastníci - akcionáři. A těm rozhodně připadalo lepší a výhodnější spojení s Mittalem, který má svou továrnu i v Ostravě, než s narychlo nalezeným "bílým rytířem". Zachráncem před indickým nájezdníkem se měl totiž stát ruský koncern Severstal v čele s Alexejem Mordašovem. To se akcionářům natolik nezamlouvalo, že hrozili managementu vyhazovem.

"Kromě toho, že se názor změnil kvůli postoji akcionářů, změnil se i díky tomu, že Mittal svou nabídku podstatně upravil," doplnil Paul Steinmetz, lucemburský ambasador v Dillí.

Snaha o záchranu prostřednictvím Mordašova se Arceloru trochu prodraží. Vedení v čele s Guy Dollém totiž ruskému oligarchovi slíbilo třetinu firmy, když propojí Arcelor se Severstalem. Když z dohody dnes sešlo, bude muset evropská firma zaplatit smluvní pokutu 140 milionů dolarů.

Evropa si musí zvykat

Mordašov odmítl jakkoliv dnešní dohodu komentovat. O víkendu byl však v maličkatém velkovévodství. "Miluji Lucembursko," odpověděl na otázku novinářů, proč přijel.

Původní nabídka na nepřátelské převzetí ze strany Mittalu vyvolala v lednu vlnu ostrých reakcí, někdy i s rasovým podtextem. Dollé dokonce označil Mittal za podivnou společnost Indů, která produkuje "kolínskou" v porovnání s "parfémem", jenž vyrábí Arcelor.

Na podobné akce si však Evropa bude muset zvyknout. Pryč je doba, kdy mocné evropské nebo americké firmy kupovaly konkurenty na rychle rostoucích trzích jako je Indie nebo Čína za babku. Teď to bude obráceně.

"Tyto trhy mají velké přebytky peněz a budou je rozhodně utrácet za hranicemi," míní Daniel Gros z bruselského Střediska evropských politických studií

 

Právě se děje

Další zprávy