Microsoft bojuje s open sourcem o nadvládu nad úřady

Adam Junek
25. 3. 2008 15:40
Konkurence se bouří, zřejmě jí to nebude nic platné
EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu.
EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu. | Foto: Reuters

Praha - Elektronická komunikace s úřady. To je, oč běží ve sporu o takzvané otevřené formáty, v nichž se budou vyvěšovat například nové vyhlášky na webových stránkách radnic.

Nekorunovaný vládce kancelářských balíků společnost Microsoft totiž prosazuje svůj vlastní formát, který by do konce týdne měl projít schvalováním ISO standardu. Na trhu už přitom je otevřený formát (tudíž volně dostupný a tudíž implementovatelný do kancelářských balíků kterékoliv firmy světa), který využívá konkurence a už je schválený.

"Na rozdíl od jiného standardu na bázi XML, formátu ODF, je Open XML navrženo tak, aby bylo kompatibilní s miliardami dokumentů vytvořenými v předchozích verzích Microsoft Office produktů. To je přirozený závazek Microsoftu, zajistit svým zákazníkům zpětnou kompatibilitu. A to jiný XML formát nenabízí," vysvětlil deníku Aktuálně.cz Aleš Růžička, ředitel divize Information Worker společnosti Microsoft.

Šéf firmy Apple Steve Jobs představil na meetingu této společnosti projekt, kterým se ještě více propojuje operační systém počítačů Macintosh s Windows. Firmy Apple a Microsoft patřily po desetiletí k urputným soupeřům, nyní je možné zisky z kooperace přinutily spolupracovat.
Šéf firmy Apple Steve Jobs představil na meetingu této společnosti projekt, kterým se ještě více propojuje operační systém počítačů Macintosh s Windows. Firmy Apple a Microsoft patřily po desetiletí k urputným soupeřům, nyní je možné zisky z kooperace přinutily spolupracovat. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Microsoft zlevňuje Windows Vista, vázne prodej

Do soboty se mají všechny státy podílející se na standardech ISO vyjádřit k tomu, zda se zaregistrováním formátu OOXML souhlasí.

Tentokrát už ANO pro otevřené formáty

Loni na podzim nakonec hlasování skončilo verdiktem "ne s výhradami". To znamená, že společnost dostala čas odstranit chyby v dokumentaci a hlasování se pak má opakovat.

Ne s výhradami jí udělil i Český normalizační institut, který je za standardizaci v Česku zodpovědný. Vznesl 75 připomínek. Celkem se pak z celého světa sešlo námitek na tři tisíce.

Microsoft na Aktuálně.cz:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Nyní už svůj názor změnil. "Naše odpověď bude znít ANO," uvedl pro deník Aktuálně.cz Milan Holeček, šéf úseku normalizace ČNI. "Z našich připomínek bylo vyřešeno 74 položek," doplnil.

Že tentokrát vše dobře dopadne, věří i sám Microsoft.

"Už vloni v září, kdy se jednotlivé členské státy v prvním kole vyjadřovaly k přijetí standardu OOXML se vyslovilo 74 procent zemí pro přijetí standardu," uvedl Růžička.

"Celkem bylo registrováno více než 3000 připomínek, ale většina z nich se opakovala, takže po odstranění duplicit se jednalo o 1027 připomínek. Z nich pak bylo vypořádáno 1011, tedy přes 98 procent," dodal.

S tím ale nesouhlasí sdružení OSS Alliance, které prosazuje existující formát ODF a je podporováno nejen konkurencí Microsoftu, jako je IBM, ale také například Googlem.

"Opravdu projednáno bylo jen malé množství připomínek. Zbytek byl přijat tak, jak je zpracoval předkladatel, tedy standardizační institut ECMA. Vlastně šlo pro státy o přijetí menšího zla," řekl deníku Aktuálně.cz Filip Molčan, šéf OSS Alliance. Podle něj tak zbývá dořešit asi 900 připomínek.

IT firmám vzrostou náklady, varuje OSS Alliance

Právě Molčan napsal dopis ministru průmyslu a obchodu Martinovi Římanovi, aby se do celé věci vložil. Vyzýval jej, aby jako zřizovatel ČNI, prosadil, aby odpověď zněla opět "ne s výhradami".

"Cílem není zničení OOXML formátu, ale schválení takové normy, která bude dopracovaná a v ideálním případě spojená s již existujícím Open Document Formátem (ODF), na kterém už mnoho let pracují prakticky všechny ostatní IT firmy mimo Microsoft," píše v dopise.

Varuje před tím, že IT firmám jinak vzniknou náklady v řádu až stamilionů korun, a ty pak přenesou na koncové zákazníky.

Reakci Římana se redakci Aktuálně.cz nepodařilo získat. Ani jedna ze stran však oficiální stanovisko ministra nedostala.

"Oficiálně nic nepřišlo," potvrdil Molčan.

Čtěte také:
Microsoft cílí na malé firmy, konkurence dotírá

"Ministerstvo si vyžádalo podklady k celé záležitosti, ale žádné stanovisko jsme nedostali," uvedl Holeček z ČNI.

Postup Microsoftu začala prověřovat Evropská komise. Chce zjisti, zda nejde o zneužití dominantního postavení na trhu.

"Komise bude prověřovat, zda je nový formát Microsoftu interoperabilní s produkty konkurence," píše se mimo jiné ve zprávě komise, kterou má deník Aktuálně.cz k dispozici.

"V případě šetření budeme i nadále plně spolupracovat s Evropskou komisí a poskytneme jakékoliv další informace, které jsou potřeba. Je naším závazkem, aby aktivity společnosti Microsoft byly v plném souladu s evropským právem," sdělila deníku Aktuálně.cz mluvčí českého Microsoftu Markéta Kuklová.

 

Právě se děje

Další zprávy