Microsoft dostal rekordní pokutu: 899 milionů euro

Redakce EKO
27. 2. 2008 17:25
Pokuta uložila Evropské komise - za naschvály
Společnost Microst spustila 30. ledna prodej svého nového operačního systému Windows Vista i pro koncové zákazníky. V rubrice Technika si můžete přečíst rozhovor s Tomášem Koškou z české pobočky Microsoftu.
Společnost Microst spustila 30. ledna prodej svého nového operačního systému Windows Vista i pro koncové zákazníky. V rubrice Technika si můžete přečíst rozhovor s Tomášem Koškou z české pobočky Microsoftu. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Softwarový gigant dostal od Evropské komise novou pokutu v rekordní výši 899 milionů euro (22,5 miliardy Kč) za to, že neuposlechl antimonopolní předpisy EU. Jde o nejvyšší pokutu, kterou unie udělila jediné společnosti.

Informovala o tom dnes agentura Reuters.

V současnosti dosahuje výše pokut udělených unií softwarové společnosti částky 1,68 miliardy euro.

"Microsoft je první společností za 50 let v politice hospodářské soutěže EU, kterou komise musela pokutovat za nepřizpůsobení se antimonopolním pravidlům," uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

"Doufám, že dneškem je temná kapitola neshod s Microsoftem uzavřena," dodala.

EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu.
EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu. | Foto: Reuters
Čtěte souvislosti:
Brusel se opět pustil do Microsoftu. Zahájil 2 šetření
Microsoft s komisí prohrává. Soud firmu odmítl
Brusel jde Microsoftu stále po krku 

Microsoft reagoval na prohlášení Evropské komise tím, že se pokuty týkají záležitostí, které jsou již minulostí. Společnost se prý nyní zaměřuje výhradně na budoucnost.

Microsoft chtěl za dokumentaci vysoké poplatky

Americký gigant dříve prohlásil, že zveřejní dokumentace k některým svým produktům. S jeho postupem ale Evropská unie spokojena nebyla. 

Microsoft totiž údajně dostatečně nezpřístupnil informace, respektive svým konkurentům za přístup k těmto technickým informacím účtoval nemalé licenční poplatky.

Více o Microsoftu na Aktuálně.cz
Microsoft hodným beránkem. Zveřejní dokumentaci
Microsoft musí v USA zaplatit pokutu 1,5 miliardy dolarů

Společnost se minulý týden pokoušela situaci utišit oznámením, že svým konkurentům pomůže sladit jejich software s některými klíčovými výrobky Microsoftu, jako je například sada Office.

Microsoft byl již dříve pokutován za údajné zneužívání dominantního postavení na softwarovém trhu a odmítnutí podrobit se antimonopolním směrnicím.

Obdržel proto pokutu výši 778 milionů eur, která byla ale nyní překonána.

 

Právě se děje

Další zprávy