Microsoft hodným beránkem. Zveřejní dokumentaci

djl, Reuters
22. 2. 2008 11:45
Snaží se tak předejít dalším pokutám od Evropské komise
EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu.
EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu. | Foto: Reuters

Washington/Brusel - Největší světový výrobce softwaru Microsoft Corp. ve čtvrtek oznámil, že zpřístupní dokumentaci ke svým produktům, konkrétně pak k programům v sadě Microsoft Office.

Reagoval na vyjádření představitelů Evropské unie, kteří jej za tajení dokumentace kritizovali.

Konkurenčním firmám se tím otevírá příležitost k lepší kompatibilitě jejich výrobků s operačním systémem Windows. Pro uživatele to znamená například snadnější převádění textových souborů mezi různými programy.

"Microsoft v podstatě z Windows udělal obezděnou zahradu. Tímto krokem k ní odkryje tajnou bránu," popsal situaci agentuře Reuters Toan Tran, analytik společnosti Morningstar.

Šéf správní rady Microsoftu Steve Ballmer se ztráty majoritního podílu na trhu neobává. "Věřím, že dlouhodobý úspěch naší firmy je založen na kvalitě našeho softwaru, flexibilitě a přednostech našich prodejců a spokojenosti našich zákazníků," řekl pro Reuters.

Firma už nechce být pokutována

Další v sérii vyšetřování praktik firmy Microsoft zahájila Unie v polovině ledna. Stalo se tak na základě dvou stížností konkurečnčních společností.

Obě stížnosti jsou přitom zaměřeny na to, že Microsoft příliš váže své produkty dohromady, čímž znevýhodňuje konkurenci. Té totiž nezpřístupňuje dokumentaci a zdrojové kódy k operačním systémům Windows.

Jako typický příklad ve stížnostech firmy uvedly dvojici operačního systému Windows a internetového prohlížeče Internet Explorer či mediálního přehrávače Windows Media Player.

Microsoft musel loni zaplatit pokutu 487 milionů eur, již mu Komise uložila. Všechna jeho následná odvolání zamítl i soud ve Štrasburku.

K pokutě poté ještě přibylo penále ve výši 280 milionů eur za to, že Microsoft nesplnil její předchozí nařízení a požadavky.

Zajímavostí je, že jako první uspěla konkurence v boji proti Microsoftu v Koreji. Tamní antimonopolní úřad rozhodl již v srpnu 2006, že firma musí vydávat dvě verze systémů Windows. Jednu s vlastními programy a mediálními přehrávači a druhou bez nich.

Microsoft se rozhodnutí podvolil téměř ihned.

Jak se spor Microsoft - Brusel vyvíjel? Čtěte zde:

 

Právě se děje

Další zprávy