Brusel se opět pustil do Microsoftu. Zahájil 2 šetření

bh,Reuters
14. 1. 2008 20:20
V Bruselu si na něj stěžovali Norové

Brusel - Evropská unie zahájila dvě nová řízení proti firmě Microsoft. Softwarového giganta podezírá z toho, že prostřednictvím operačního programu Windows brání instalovat na počítači uživatele konkurenční programy.

První podnět vzešel od norské společnosti Opera, která nabízí internetové prohlížeče. Podle Norů totiž Microsoft stále nepřiměřeně váže své Windows na další produkt ze své dílny, browser Internet Explorer.

Druhá stížnost pochází od konsorcia výrobců, které si Evropské komisi stěžuje na neochotu Microsoftu poskytovat data, která by zajistila kompatibilitu konkurenčních programů a platformy Windows, kterou je vybaveno 95 procent všech počítačů na světě.

Nové vyšetřování ohledně takzvané interoperability se tentokrát zaměří hlavně na balík kancelářských aplikací zvaný Office.

Světlé zítřky? Bill Gates v ně rozhodně věří. Doufá, že základnou "digitálních domovů" bude jeho Windows.
Světlé zítřky? Bill Gates v ně rozhodně věří. Doufá, že základnou "digitálních domovů" bude jeho Windows. | Foto: Reuters

"Zahájení vyšetřování ale neznamená, že komise má důkaz porušení evropského práva," podotkla Evropská komise v tiskovém prohlášení.

Teprve před čtyřmi měsíci přitom evropské soudy s konečnou platností stvrdily pokutu ve výši bezmála půl miliardy eur, kterou americkému koncernu vyměřil Brusel za nekalou soutěž již v roce 2004.

Čtěte více: Microsoft rezignoval, mění Vistu dle EU

Tehdy šlo mimo jiné o "vyšachování" multimediálního přehrávače RealPlayer.

 

Právě se děje

Další zprávy