Mezi investory v Česku poprvé vedou Češi

Tomáš Fránek
16. 1. 2008 14:15
Sešlo se nejvíc projektů v historii

Brno -  Je to průlom, potvrzující stoupající sílu tuzemské ekonomiky - české firmy totiž poprvé dominují mezi investory, kteří loni v zemi začali budovat nebo představili nové projekty na výstavbu továren a nových výzkumných center.

Státní agentura CzechInvest tak loni zprostředkovala 182 investic za bezmála 71 miliard korun. V počtu nových investorů tak byl minulý rok nejúspěšnějším v historii agentury.

Češi investují 15 miliard

"Více než 15 miliard korun přitom tvoří projekty domácích společností. České podniky tedy byly v minulém roce podle našich statistik nejaktivnějšími investory v České republice," uvedla Alexandra Rudyšarová, pověřená řízením agentury CzechInvest.

"V roce 2007 poprvé v historii agentury CzechInvest připravily domácí společnosti nejen největší počet projektů, ale současně do nich také přislíbily investovat nejvíce peněz," dodala Rudyšarová.

Firmy z Česka slíbily zaměstnat přes čtyři tisíce lidí, více nabízí v Česku jenom Tchajwan (asi 7 000 díky obří investici společnosti Foxconn) a Německo (5 tisíc míst). Investoři slíbili vytvořit celkem na 30 tisíc nových pracovních míst.

CzechInvest se tak v minulém roce podílel na uskutečnění plánů 55 českých firem, které do svých projektů v nejbližších letech vloží přes 15 miliard korun.

Výrazný podíl domácích firem dokládají i regionální statistiky. Tuzemští podnikatelé tak například pro Jihomoravský kraj v roce 2007 připravili 13 nových projektů za 2,138 miliard korun.

Vede rozšiřování výroby

Více než polovina nových projektů, šedesát pět procent, připadá na expanze a rozšíření stávajících výrobních prostor.

"Podnikům v České republice se daří natolik, že nejenže nemají důvod odcházet, ale naopak tu dál své aktivity rozšiřují," uvedla Rudyšarová.

Největší počet investorů zamířil v uplynulém roce na jižní Moravu. Ve 40 nových podnicích za 13 miliard korun tu v nejbližších letech najde práci 3 900 lidí.

Na druhém místě skončil Ústecký kraj  s 31 projekty. Shodně po sedmnácti investorech pak přilákaly severní Morava, Olomoucký kraj  a Plzeňský kraj.

Zatímco v počtu nových projektů byl loňský rok rekordní, objem přislíbených peněz se snížil. A to především proto, že na rozdíl od roku 2006 do země neohlásila příchod podobně velká firma, jako byla korejská automobilka Hyundai.

 

Právě se děje

Další zprávy