Hyundai dnes Nošovicím představila šéfy

Tomáš Netočný
7. 6. 2006 19:30
Nošovice - Lidé v Nošovicích se dnes setkali se svým velkým sousedem. Na ostravském letišti dopoledne přiletěli korejští šéfové budoucí továrny Hyundai.
Jeden z šéfů budoucí nošovické automobilky přiletěl do Ostravy
Jeden z šéfů budoucí nošovické automobilky přiletěl do Ostravy | Foto: Ludvík Hradilek

Moravskoslezský kraj a korejská automobilka Hyundai pokračují v informační kampani o nové továrně, kterou chce korejský gigant začít v Nošovicích stavět letos 10. prosince.

Šéfové šli mezi lid

"Výstavba hal 10. prosince je poněkud zpožděný plán, protože získání povolení trvá déle, než jsme předpokládali. Doufáme, že přípravu území a získání povolení se nám podaří zkrátit," řekl korejský manažer Kim Do-Tomas ze vznikající
společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

CO DÁ ČESKO HYUNDAI

  • 2,415 miliardy korun - v letech 2007 až 2013 na podporu výstavby nošovického závodu.
  • 2,5 miliardy korun  - do roku 2011 na nová pracovní místa či rekvalifikaci zaměstnanců a daňové úlevy (pro Hyundai a 15 dodavatelů)
  • 10,5 miliardy korun - zaplatí stát za stavby či modernizace silnic

ČTĚTE SOUVISLOSTI

"Zkušební výroba automobilů bude od dubna do října 2008, kdy začne hromadná výroba v první fázi. Cílovým datem pro fázi jedna je říjen 2008," dodal.

Musíme ještě naložit ovce

Právě v den, kdy Korejci přijeli do Nošovic, balila Alina Hečková ve svém domě poslední věci. Stromy v zahradě už jsou vykácené, za několik dní se Alina Hečková bude stěhovat. Krajský úřad vykoupil dům i pozemky, v tomto místě vyroste zkušební plygon automobilky.

Do restaurace na setkání se zástupci firmy se žena nechystá. "Musíme ještě odvézt kozy, ovce a slepice. Už tam pro ně stavíme novou boudu," říká. Rodina se přestěhovala do nedalekých Soběšovic. "V Nošovicích jsme zůstat nechtěli. Raději jdeme jinam."

Její sousedka za potokem však zůstává. "Půjdu se do hospody zeptat, co s námi bude. Továrna nás odřízne od zbytku vesnice, chci vědět, jak to mají vymyšlené. Zatím nám to nikdo neřekl."

Hyundai přislíbila, že do továrny investuje asi 700 milionů eur, a tato částka má postupně růst až k jedné miliardě. Přitom by měla vytvořit až tři tisíce pracovních míst, i když smlouva jich zajišťuje jen tisícovku.

Na oplátku dostane automobilka, která bude v Česku vyrábět až 300 tisíc vozů ročně, od vlády řadu dotací v řádu stamilionů korun. Kromě toho miliardy poplynou do rozvoje infrastruktury v okolí Nošovic. Kvůli automobilce pak byly vykoupeny pozemky, na nichž se pěstovalo proslavené nošovické zelí.

Hrozí i žaloby

Příchod nového investora vyvolal řadu rozporuplných reakcí. Státu hrozí dokonce žaloby kvůli pochybením při rozhodování o investici.

A nevoli vyvolaly také štědré podpory pro investora. K Ústavnímu soudu se obrátí lidé z vedení strany Nezávislí, kteří odmítají smlouvu pro nedůstojnost podmínek pro Českou republiku a jsou přesvědčeni o tom, že diskriminuje české podnikatele.

Jeden z šéfů budoucí nošovické automobilky přiletěl do Ostravy
Jeden z šéfů budoucí nošovické automobilky přiletěl do Ostravy | Foto: Ludvík Hradilek

"Stát tím, že preferuje jen určité firmy, a zavádí tak nerovné prostředí do podnikatelské sféry, jedná v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy," řekla Aktuálně.cz právnička a bývalá poslankyně Jana Hamplová.

Hamplová tvrdí, že chce zabránit tomu, aby v Česku vznikalo nerovné podnikatelské prostředí.

"V Rožnově pod Radhoštěm dnes krachuje kdysi prosperující česká firma jen proto, že kousek od ní vznikl za masivní podpory státu konkurenční LG.Philips," řekla Hamplová. "Je ostudné, že našim firmám neumíme často pomoci, a druhým se nedůstojně podbízíme."

Nejasnosti pak přinesl skandál samotné automobilky v domovské Jižní Koreji. Její šéf Čong Mong-ku byl totiž obviněn z úplatkářství a jeho kauza se již dostala před několika dny před soud. Jihokorejská média dokonce tvrdila, že se kvůli tomu pozastaví všechny investice firmy po světě, tedy včetně stavby nošovické továrny.

Pro a proti výstavby nošovické továrny Hyundai.
Pro a proti výstavby nošovické továrny Hyundai. | Foto: Martina Běhounková

 

Právě se děje

Další zprávy