Lidé chtějí kvůli D1 žalovat stát ve Štrasburku

Tomáš Fránek
29. 6. 2007 15:40
Český soud zamítl druhou žalobu na dálnici
Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Brno - Proti rozšíření dálnice D1 u Brna na šest pruhů se množí stále více protestů. Lidé, žijící v okolí, se bojí hluku a znečištěného ovzduší. Odpůrci rozšíření se chystají jít až k Evropskému soudu.

Neuspěla totiž už druhá žaloba, kterou proti rozšíření podali.

Nejvyšší správní soud nyní zamítl žalobu Občanského sdružení za ochranu kvality bydlení v Bosonohách u Brna.

Sdružení u soudu napadlo stanovisko ministerstva životního prostředí, které s rozšířením dálnice na třiceti kilometrovém úseku u Brna souhlasilo.

Budeme dálnici blokovat

Celý spor nyní míří k Ústavnímu soudu. Sdružení nevylučuje ani to, že se bude bránit také u Evropského soudu pro lidské práva ve Štrasburku.

Protestující chtějí blokovat také jednotlivé územní a stavební řízení.

Nedávno Nejvyšší správní soud také zamítl žalobu sdružení Občané za ochranu kvality bydlení a životního prostředí v Troubsku, které také prostestovalo proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí.

Hluk a prach ohrožuje

Ministerstvo podle obou žalob vůbec nevzalo v potaz vliv dalších dopravních staveb, rychlostních silnic R43 a R52, které se mají na dálnici D1 napojit.

Ministerstvo se navíc podle občanských sdružení vůbec nezabývalo rizikem poškozování zdraví obyvatel miniaturními prachovými částicemi, pro které dosud nejsou stanoveny imisní limity.

"Poukazovali jsme na výsledky nejnovějších vědeckých studií, které miniaturní prachové částice označují za příčinu největšího poškozování lidského zdraví ve městech," uvedla předsedkyně občanského sdružení Občané za ochranu kvality bydlení v Brně Bosonohách Marie Špačková.

Už nyní hluk z dálnice podle protestujících ohrožuje zdraví lidí, jde o tisíce obyvatel v obích kolem dálnice.

Nejvyšší správní soud už před týdnem zamítl i další žalobu dalšího občanského sdružení, tentokrát z Troubska.

Právě úsek dálnice D1 u Brna se bude rozšiřovat na šest pruhů jako první. Nyní se připravuje rozšíření 31 kilometrového úseku, tam se pracuje na projektové přípravě.

Rozšířená dálnice měla být hotova 2013, ministerstvo dopravy už ale avizovalo, že se stavět nezačne dříve než za tři roky.
A právě protesty občanských sdružení navíc mohou stavbu ještě více zbrzdit.

V okolí Brna po dálnice D1 denně projede až sedmdesát tisíc aut.

 

Právě se děje

Další zprávy