Soud povolil rozšíření dálnice D1 u Brna o další pruhy

Tomáš Fránek
14. 6. 2007 15:05
Průlomový spor začal v roce 2005
Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Brno -  Občanské sdružení z Troubska, jedné z obcí, které se dotkne rozšíření dálnice D1 na šest pruhů u Brna, neuspělo v průlomovém sporu u soudu.

Nejvyšší správní soud totiž s definitivní platností zamítl žalobu sdružení Občané za ochranu kvality bydlení a životního prostředí v Troubsku proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které s rozšířením dálnice D1 na šest pruhů u Brna souhlasilo.

Soud zatím řekl pouze to, že stížnost sdružení zamítl, zdůvodnění zveřejní později.

Co může veřejnost

Žalobu proti souhlasnému stanovisku ministerstva podalo občanské sdružení už v roce 2005.

Jde o vůbec první a proto průlomovou žalobu, která využila mezinárodní Aarhuské úmluvy k soudní stížnosti proti stanovisku o posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Aarhurská úmluva zajišťuje účast veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí, Česko se k ní připojilo v roce 2004.

Podle žaloby je už před plánovaným rozšířením situace pro obyvatele obcí u dálnice velmi špatná. Jsou překročovány nejvyšší přípustné limity hluku a imisí prachových částic.

"Ministerstvo vydalo souhlasné stanovisko k rozšíření dálnice D1 přesto, že již současné zatížení obyvatel v okolí dálnice je neúnosné," řekl předseda občanského sdružení Občané za ochranu kvality bydlení a životního prostředí v Troubsku Štefan Friča.

Ministerstvo podle žaloby vůbec nevzalo v potaz vliv dalších dopravních staveb, rychlostních silnic R43 a R52, které se mají na dálnici D1 napojit.

Hluk a prach

Ministerstvo se navíc podle občanských sdružení vůbec nezabývalo rizikem poškozování zdraví obyvatel miniaturními prachovými částicemi, pro které dosud nejsou stanoveny imisní limity.

"Poukazovali jsme na výsledky nejnovějších vědeckých studií, které miniaturní prachové částice označují za příčinu největšího poškozování lidského zdraví ve městech," uvedla občanského sdružení Občané za ochranu kvality bydlení v Brně Bosonohách Marie Špačková.

Rozšíření dálnice D1 i výstavba dalších silnic má mít negativní vliv na více jak šest tisíc obyvatel v Troubsku a Bosohonách.

Žalobu sdružení už před více jak rokem a půl zamítl Městský soud v Praze s tím, že žalovat stanovisko o posouzení vlivu na životní prostředí nelze. Verdikt městského soudu nyní potvrdil také Nejvyšší správní soud.

Právník Pavel Černý z Ekologického právního servisu deníku Aktuálně.cz řekl, že celý spor míří k Ústavnímu soudu. "S největší pravděpodobností se tam obrátíme," uvedl.

Další žaloby u soudů

Celý spor by podle Černého mohl skončit i na mezinárodní půdě. "Chceme požádat soudy, aby se obrátily na Evropský soudní dvůr s předběžnou otázkou," uvedl Černý.

Evropský soudní dvůr na základě předběžných otázek poskytuje stanoviska k výkladu a platnosti evropských norem a měl by tedy říci, zda je možné žalovat stanovisko EIA.

Žaloba občanského sdružení z Troubska je první, kterou soudy definitivně zamítly. U soudů jsou ale i další žaloby na souhlasné stanovisko ministerstva s rozšířením nebo výstavbou silnic. Kromě dálnice D1 se žaloby týkají také rychlostních silnic R52 z Brna na hranice s Rakouskem a také R55 na jižní Moravě.

Právě úsek dálnice D1 u Brna se bude rozšiřovat na šest pruhů jako první. Nyní se připravuje rozšíření 31 kilometrového úseku, tam se už pracuje na projektové přípravě. Rozšířená dálnice má být hotova 2013.

 

 

Právě se děje

Další zprávy