LG.Philips na Slovensku obnovil výrobu

ČTK
13. 2. 2006 9:55
Žilina - Elektrotechnická firma LG.Philips Displays Slovakia dnes v Námestovu částečně obnovila výrobu, kterou zastavila před několika dny kvůli finančním potížím

Do práce nastoupilo 110 lidí z více než sedmi stovek zaměstnanců. Slovenské továrně se podařilo obnovit spolupráci s českým závodem LG.Philips v Hranicích na Moravě, kterému dodává součástky. ČTK to řekl ředitel námestovského úřadu práce Pavel Boldovjak.

Se zástupci společnosti LG.Philips Displays Slovakia, která přímo zaměstnává zhruba 50 lidí, se ČTK spojit nepodařilo. Dalších přibližně sedm stovek lidí jsou zaměstnanci firmy Punch Campus, kteří vyrábějí součástky výhradně pro LG.Philips.

Ani se zástupci této belgické firmy se však dnes zatím spojit nepovedlo.

"Podle mých informací se LG.Philips vyjádřil, že bude opět odebírat součástky od Punch Campus. K tomu prý došlo po obnovení spolupráce mezi LG.Philips na Slovensku a v Česku," dodal Boldovjak bez dalších podrobností.

Podle jeho pátečního vyjádření není jasné, na jak dlouhou dobu bude výroba obnovena. Naznačil však, že vše bude záviset na vývoji spolupráce s českou továrnou. Podle optimistického scénáře prý nelze vyloučit ani postupné zvyšování výroby na Slovensku.

Moravský závod v lednu kvůli nedostatku materiálu také na několik dnů zastavil výrobu. Minulou středu ale obnovil provoz třetí, poslední linky na výrobu obrazovek. Česká vláda hodlá pro hranický závod zajistit překlenovací úvěr až 300 milionů korun.

Hranický podnik se však musí oddělit od bankrotující mateřské nizozemské společnosti a bude muset prokázat, že má na klasické televizní obrazovky ziskový odbyt alespoň na jeden až dva roky.

Podle Boldovjaka by drtivá většina z asi 700 zaměstnanců neměla zůstat bez práce ani po případném definitivním krachu LG.Philips v Námestovu.

Punch Campus je prý v současnosti schopen zabezpečit náhradní výrobní program asi pro 400 lidí, o další specialisty i dělníky mají údajně zájem další elektrotechnické firmy v regionu i ve vzdálenějších částech Slovenska.

 

Právě se děje

Další zprávy