Philips dělá pro vládní úvěr vše

Martina Macková
7. 2. 2006 0:00
Hranice - Peníze od státu na záchranu jsou velkým lákadlem. Hranická továrna LG.Philips tak dělá vše proto, aby je dostala.

Výrobce obrazovek musí splnit několik podmínek pro získání státního úvěru ve výši 300 milionů korun. Jednou z nich je odstřižení hranické firmy od mateřského holdingu, který se dostal do krachu.

Druhou podmínkou je doložení smluv na odběr obrazovek minimálně na rok. To podle vedení hranické továrny požaduje ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Mluvčí hranické továrny LG.Philips Displays Zuzana Fojtíková uvedla, že firma požádala nuceného správce v Nizozemí o pomoc a nyní čeká na odpověď. "Usilovně na tom pracujeme. Nyní však musíme vyčkat, zda správce vydá souhlas," řekla.

Mluvčí míní, že druhou podmínku ministra továrna jistě splní. Celou třetinu vyrobených obrazovek z Hranic totiž odebírá firma Philips, se kterou má hranický podnik dlouhodobé smlouvy. Dalšími významnými odběrateli, kterými bude hranické vedení přesvědčovat vládu, jsou firmy Vestel, Beko a Deawoo . "Zakázky máme. Letos bychom měli vyrobit 2,6 milionu kusů obrazovek," dodala Fojtíková.

Továrna vyrábí na dvou linkách, pracovníky ze třetí linky převedla na třetí směnu, pro kterou jí ještě donedávna zajišťovala brigádníky soukromá firma.

Závod LG.Philips v Hranicích na Přerovsku nedávno zastavil výrobu klasických televizních obrazovek, po několika dnech ale provoz dvou ze tří linek obnovil. Do vážných finančních problémů se podnik dostal kvůli rozhodnutí společnosti LG.Philips Displays Holding, jež oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli, uvedla ČTK.

Na hranické továrně je závislý i provoz na Slovensku. Tamní zástupci firmy vidí šanci na obnovení provozu okolo šedesáti procent.

Podmínkou však je, aby se znovu rozběhla spolupráce s LG.Philips v Hranicích na Moravě, kam slovenský závod, zaměstnávající přes 700 lidí, dodává součástky. Uvedla to včera slovenská ministryně práce Iveta Radičová.

 

Právě se děje

Další zprávy