Létající koruna je problém, firmy se raději jistí eurem

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
22. 2. 2009 18:35
Pro plánovaní je vhodnější stabilní kurz
Nejen automobilky mají s kolísáním koruny problém. Ilustrační snímek.
Nejen automobilky mají s kolísáním koruny problém. Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přestože ještě nedávno vývozci volali po slabší koruně, z výrazného propadu momentálně řada z nich nemá takový zisk, jaký by mohla. Uzavírání dlouhodobých kontraktů jim totiž komplikuje nestabilní kurz.

Ještě před půl rokem se koruna vůči euru obchodovala kolem 25 korun, nyní je asi o pět korun slabší. Provází ji přitom denní poklesy či posilování v řádu desítek haléřů. Pro plánovaní je ovšem výhodnější kurz stabilní, řada exportujících firem se tak proti pohybům měny zajišťuje různými způsoby.

"Byť stávající oslabení exportérům uleví, posílí jejich tržby plynoucí ze zahraničí a umožní stabilizovat ekonomickou situaci, v případě, že firmy si zafixovaly kurz na úrovních z loňského roku, aktuálně z jejího oslabení neprofitují," vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Uzavírání smluv v eurech se ne vždy vyplatí

Některé společnosti přistoupily na uzavírání smluv přímo v eurech. Mezi ně patří i kolínská automobilka TPCA. "Nestabilita měny způsobuje problémy v plánování financí. Právě proto máme uzavřeny smlouvy s naprostou většinou našich dodavatelů v eurech, abychom snížili dopad výkyvu české koruny," říká mluvčí kolínské automobilky TPCA Radek Kňava.

Komplikace s plánováním kvůli výkyvu měny přiznává mluvčí automobilky Škoda Auto Jaroslav Černý. Zároveň upozorňuje, že i uzavírání smluv v eurech má své mínusy - jestliže dojde na uzavření takového kontraktu, při oslabení měny se na něm naopak prodělá. "Je to složitá situace," dodává Černý.

Naopak břeclavská společnost Gumotex s vývojem měny problémy nemá. "Oslabování koruny nám vyhovuje," říká tiskový mluvčí Josef Horníček.

Z exportérů jsou spekulanti

Odborníci přesto upozorňují, že pohyby kurzu měny vystavují firmy velkým rizikům. Podle Potměšila se v případě snahy o zajištění stávají z exportérů spekulanti na vývoj měny. "Jsou nuceni do komplexnějších rozhodnutí při finančním řízení, což není smyslem jejich podnikání," dodává analytik.

V ještě komplikovanější situaci se nacházejí společnosti s dluhy v cizí měně. Zatímco oslabující koruna zvyšuje jejich tržby, zároveň roste jejich dluh.

"Stabilní vývoj, nemusí jít nutně o stále stejný kurz, ale třeba i o pozvolné posilování, je mnohem levnější alternativou," doplňuje analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy