Zadluženost státu znovu poroste

Dušan Klimeš
14. 8. 2006 11:35
Praha - Návrh rozpočtu na příští rok počítá s větším schodkem, než s jakým stát hospodařil letos. Měl by dosáhnout 88 miliard korun.
Bohuslav Sobotka se směje při televizním souboji mezi Jiřím Paroubkem a Mirkem Topolánkem.
Bohuslav Sobotka se směje při televizním souboji mezi Jiřím Paroubkem a Mirkem Topolánkem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Příjmy by přitom měly činit 886,7 miliardy korun a výdaje 974,7 miliardy.

Daná čísla přitom operují s předpokladem pětiprocentního růstu hrubého domácího produktu v příštím roce a s mírou nezaměstnanosti 7,4 procenta.

"Rozpočet je zpracován jako maximálně úsporný s cílem dodržet plánovanou výši schodku státního rozpočtu pro rok 2007," uvádí se ve zprávě Ministerstva financí.

Mohlo být ještě hůř. Kdyby nyní nepřišlo ministerstvo financí s radikálními škrty. Vyšplhal by se schodek na závratných 173 miliard korun. Jako první na to upozornil na počátku léta deník Aktuálně.cz.

Výrazný rozdíl mezi příjmy a výdaji způsobily předvolební "dárečky", které svorně schválili poslanci napříč politickým spektrem. V povolební patové situaci si ODS s ČSSD přehazovaly škrtání mezi sebou. Kvůli dlouhotrvajícímu "politickému vakuu" nakonec musela k osekání rozpočtu přistoupit ještě Paroubkova vláda. Jinak by totiž mohlo dojít na rozpočtové provizorium a do něj by musely všechny nové výdaje být zahrnuty.

Hlouběji a hlouběji

Pro rok 2008 se deficit znovu prohloubí a stát by měl podle ministra Sobotky utratit o 95 miliard více, než kolik získá. Ovšem za dvě léta, tedy ve fiskálním roce 2009, by se nárůst dluhu státu měl zpomalit a "díra" v rozpočtu by se měla částečně ztenčit na 90 miliard korun.

Pokud však bude chtít budoucí vláda tyto závazky dodržet, bude muset přijmout novely právních předpisů souvisejících s reformou systému nemocenského pojištění.

Foto: Aktuálně.cz

Dále bude muset o 2 roky odložit účinnost zákona o službě státních zaměstnanců ve správních úřadech a jejich odměňování.

Dojde i na další zdražení cigaret, neboť od 1. ledna 2007 se zvýší spotřební daň z tabákových výrobků. Podle ministerstva je toto krok k tomu, aby Česká republika zvýšila tyto sazby na minimální hranici požadovanou Evropskou unií.

Návrh rozpočtu nepočítá se změnami, které by se týkaly rodičovského příspěvku, porodného, doplatku na bydlení, příspěvku na školní pomůcky nebo zákona o sociálních službách.

Důchody by se měly zvýšit o 5,3 procenta, tedy přibližně o 440 korun. Platy státních zaměstnanců by měly podle návrhu plošně vzrůst o 4,5 procenta a po odečtení inflace o 1,7 procenta.

Bude nás Evropa chtít?

Celkový deficit by dle prohlášení Ministerstva financí měl dosáhnout 3,8 procenta HDP. To je však o 0,8 procenta více, než kolik bychom měli mít podle Evropské centrální banky, pokud chceme v budoucnu přejít na euro.

Foto: Aktuálně.cz

Ovšem pro rok 2008 by tento podíl měl činit již "pouze" 3 procenta, což je přesně ta hranice, která je označována jako konvergenční kritérium. Pro rok 2009 dokonce ministr počítá s deficitem 2,6 procenta HDP.

Dodržení těchto kritérií však závisí na tom, zda vláda dodrží své závazky a deficit se nezvýší. Druhým faktorem je pak to, zda HDP skutečně poroste takovým tempem, s jakým počítá Ministerstvo financí. Pokud by se totiž zpomalil růst, podíl deficitu k HDP by se mohl neočekávaně zvýšit.

 

Právě se děje

Další zprávy