Eurofondy dostaly ve Štrasburku zelenou

Adam Junek
4. 7. 2006 13:30
Štrasburk - Čerpání dotací po čtyři roky, peníze i na DPH nebo nižší spoluúčast státních prostředků. To vše dnes schválili europoslanci na příští finanční období.

Po dlouhoměsíčních dohadováních prošel dnes Evropským parlamentem balík evropských zákonů, který stanovuje pravidla na čerpání z evropských strukturálních a regionálních fondů. Tedy těch určených především pro chudší země. A přijaté kompromisy, dojednané i s Radou ministrů a Evropskou komisí zohledňují řadu poadavků, které prosazovaly nové členské země včetně české republiky.

Na příštích sedm let vyčlenila Unie na chudší regiony 308 miliard eur, tedy 37 procent celkového rozpočtu. Česku z toho patří bezmála 24 miliard.

"Důležité je, že se podařilo prosadit čerpání dotací po čtyři roky namísto tří. V roce 2010, do kterého toto ustanovení platí, bude nutné se pokusit jej udržet," míní český europoslanec Jan Březina z KDU-ČSL.

Unie pak nově zaplatí u řady projektů i daň z přidané hodnoty. Právě DPH byla brzdou v čerpání pro mnohé neziskové organizace, pro něž představovala neúnosný náklad. Uleví se i státní pokladně, která bude muset spolufinancovat "europrojekty" třeba jen z patnácti namísto 25 procent.

Dnešní schválení balíku bylo očekáané. Kompromis byl dlouho předjednáván předešlým rakouským předsednictvím unie a poslancům se podařilo prosadit řadu svých návrhů, jak usnadnit čerpání peněz z evropkého měšce. Přesto si zejména poslanci z nových zemí neodpustili kritiku.

"Evropská rada narozdíl od tohoto parlamentu projevila daleko vyšší míru realismu a znalosti situace, pokud jde o skutečné potřeby členských států a projevila také mnohem vyšší míru solidarity," řekla například Jana Bobošíková, která je zvolena za Nezávislé.

Narážela především na to, že z některých zjednodušení původně šitých na míru novým členským zemím budou profitovat také staří členové. Původně byly změny v pravidlech čerpání brány jako odměna nováčkům za to, že se spokojili s celkově nižší částkou (vyhjádřeno v poměru k HDP) než dosavadní příjemci evropské pomoci.

 

Právě se děje

Další zprávy