Klienti aerolinek přicházejí o tisíce, nechtějí náhradu

ČTK ČTK
13. 9. 2012 17:09
O náhradu za zpoždění letů žádá pouze pět procent cestujících
Foto: Reuters

Praha - O náhradu za zpoždění letů žádá pouze pět procent cestujících, přestože důvod ke kompenzaci zažily více jak dvě třetiny z nich. Na odškodnění přitom lze získat několikatisícové částky. Údaje zveřejnila firma Kompenzomat, která je podepírá výzkumem společnosti Stem/Mark.

Nejčastěji lidé o odškodnění nepožádají proto, že jeho vyřízení považují za zdlouhavé, stresující nebo zbytečné. Podle konzultanta marketingových výzkumů Václava Forsta má většina lidí jen matné představy o tom, kolik peněz mohou za zrušené či zpožděné lety požadovat. Tato suma se přitom může vyšplhat až na 600 eur (cca 15 000 korun). Průměrná částka, kterou podle průzkumu lidé od leteckých společností vymohli, dosáhla 2899 korun.

Vyplácené kompenzace by mohly být výrazně vyšší, uvedla ředitelka Kompenzomatu Alice Güttlerová. Podle odhadů společnosti na základě dat z letového provozu v rámci EU překročila od května do začátku července částka, kterou mohli poškození po dopravcích požadovat, 119,8 milionu eur (asi tři miliardy korun). Na lety Letiště Praha podle Güttlerové připadá jedno procento.

Kompenzace mohou cestující žádat v případě, že byl jejich let zpožděn o více než dvě hodiny u letů na kratší vzdálenosti, u letů nad 3500 kilometrů musí toto zpoždění překročit čtyři hodiny. Týká se to ale výhradně letů z nebo do zemí Evropské unie. Nárok na odškodnění rovněž vzniká u zrušených letů, které dopravce cestujícímu oznámí později než dva týdny před plánovaným odletem nebo v okamžiku, kdy je cestujícímu odepřen nástup na palubu například proto, že dopravce potvrdil rezervace více lidem, než jaká je kapacita letadla.

Povinnosti leteckých společností odškodnit cestující ale odpadají, pokud zrušení nebo zpoždění letu bylo způsobeno okolnostmi, které letecké společnosti nemohly ovlivnit - například v důsledku mimořádných meteorologických okolností nebo v případě stávky zaměstnanců.

Nejčastějším druhem komplikací v letecké dopravě je podle průzkumu zpoždění letu, se kterým se setkalo 68 procent respondentů. Asi 51 procentům bylo při letu poškozeno zavazadlo, 11 procentům byla zavazadla odeslána jinam a devíti procentům letecké společnosti zavazadlo ztratily. Zkušenosti se zrušením letu má podle průzkumu každý desátý cestující. Průzkum firma uskutečnila mezi 315 respondenty se zkušenostmi s létáním.

Kompenzomat zahájil provoz internetových stránek, které zprostředkovávají pomoc poškozeným cestujícím za provizi. Obdobnou službu v Česku už poskytují například společnosti Skyplan nebo Click2Claim. Bezplatnou pomoc při mimosoudním vyrovnání nabízí Evropské spotřebitelské centrum.

 

Právě se děje

Další zprávy