Počet letadel ČSA se snížil na úroveň z roku 2000

Radek Pecák Radek Pecák
1. 8. 2012 15:42
Aerolinky v zimě navýší počet letů do západní Evropy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Cesta z kosmických výšin, ve kterých se tuzemský letecký dopravce ČSA pohyboval od poloviny do konce minulého desetiletí, zpět do běžných letových výšek je téměř dokončena.

"Během příštích dvou let z naší letadlové flotily zmizí zbývající pětice strojů Boeing 737-500 a budeme kromě tří letounů ATR 72 provozovat už jen stroje značky Airbus," informoval na tiskové konferenci Philippe Moreels, předseda představenstva a prezident Českých aerolinií.

Od ledna 2010 do letošního července se ČSA zbavily již 17 strojů a zeštíhlely tak o více než třetinu. Počet strojů spolu s těmi, které jsou v charterové divizi, je tak na úrovni z počátku tohoto tisíciletí.

Podle Moreelse se daří postupně plnit dílčí cíle z plánu schváleného před dvěma lety vládou, které mají vést ke stabilizaci tohoto dopravce. Postupně se také daří stabilizovat letový řád tak, aby v něm bylo minimum změn v obou sezonách.

V zimní sezoně dokonce letos ČSA navýší počet spojů do destinací v západní Evropě. Konkrétně se spoje navyšují do Bruselu, Kodaně a Milána. Úplně vypadly pro zimu z letového řádu pouze města Baku, Benátky a Lvov.

Přibude regionálních letů

Navyšují či nově zavádějí se také spoje, do kterých cestující poletí turbovrtulovými letouny. Konkrétně Berlín, Budapešť, Düsseldorf, Varšava a Budapešť.

Oproti minulé zimní sezoně jde ale o poměrně významné snížení. Zatímco loni v zimě přepravovaly ČSA turisty do 54 měst ve 34 státech, letos v zimě plánují létat do 41 míst ve 30 zemích.

Spolu s partnery budou České aerolinie v nadcházející zimní sezóně operovat spojení do 68 destinací v 47 zemích.

"V tuto chvíli si myslím, že je počet našich destinací stabilizován a nepředpokládám v příštích obdobích zásadnější změny," uvedl Moreelse, přičemž nevylučuje změny související například s počínáním konkurence.

Od června ČSA zahájily prodej čtyř tarifních tříd pro cestující v kabině economy. Pouze základní Promo je bez příplatku, nad ním následují Standard, Plus, Flexi. Příplatek mezi třídami je v rozmezí od cca 500 Kč - 2-3 tisíce korun a zájem o některý z nich zatím pod Jiřího Marka, viceprezidenta ČSA pro prodej a marketing, projevuje zhruba polovina kupců letenek.

Zatímco ve třídě Promo mají cestující zdarma pouze jedno kabinové a jedno zapsané zavazadlo a občerstvení, ve třídě Standard je zdarma změna rezervace, ve třídě Plus pak již mohou dostat i speciální jídlo či vstup do salonku. Třída Flexi pak majiteli letenky zajišťuje prakticky stejné výhody jako cestujícímu ve třídě Business, s výjimkou prioritního odbavení.

S tím souvisí i úprava webu ČSA a rezervačního systému. České aerolinie také vyvinuly vlastní aplikaci pro telefony s operačním systémem Android, jež je k dispozici ke stažení v Android Marketu.

 

Právě se děje

Další zprávy