Klaus podepsal zákon o mýtném

ČTK
2. 3. 2006 16:24
Praha - Nákladní vozidla s hmotností nad 12 tun budou na českých dálnicích platit od roku 2007 mýtné.

Předlohu, která výběr mýtného umožní, dnes podepsal prezident republiky Václav Klaus. Vláda chce zavedením mýtného zmírnit nadměrné zatížení dálnic, které trpí zejména mezinárodní kamionovou dopravou.
 
Zavedení mýtného by mohlo podle ministerstva dopravy přinést do státní pokladny ročně až deset miliard korun. Od počátku roku 2007 by se tak mýtné mělo vybírat na českých dálnicích, rychlostních komunikacích a silnicích první třídy. Dohromady zhruba na 2100 kilometrech.

Na dálnicích a rychlostních komunikacích by měla vozidla s hmotností nad 12 tun platit 4,05 koruny na kilometr, na silnicích první třídy to bude 1,90 koruny. Nyní stát kamionům prodá dálniční známky za necelou miliardu korun ročně. Osobní vozy mají mýtné začít platit nejdříve v roce 2012.

Soutěž na dodávku a provozování elektronického mýtného systému vyhrála společnost Kapsch poté, co komise ministerstva dopravy další tři nabídky vyřadila. Kapsch přitom zvítězil s druhou nejdražší nabídkou. Kapsch nabídl Česku mikrovlnný systém,  vycházející z podobných instalací, které zajišťuje ve 30 zemích světa. Regulérnost soutěže zkoumal antimonopolní úřad.

Rozhodl, že MD postupovalo správně. Dvě vyřazené firmy se však odvolaly. Jejich rozklad nyní řeší předseda antimonopolního úřadu.

Původně vláda chtěla mýtné od všech vozů nad 7,5 tuny, uvažovalo se také o zpoplatnění všech nákladních aut nad 3,5 tuny  jako v Rakousku. Takové zpoplatnění by mohlo státnímu rozpočtu přinést až 20 miliard korun ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy