Mýtné zbrzdí kamióny

ČTK
6. 1. 2006 13:46
Praha - Kamionová doprava v ČR i nadále poroste, již ale zřejmě ne tak skokovým tempem jako po otevření hranic v roce 2004.

Za první rok členství v EU se provoz kamionů na českých silnicích zvýšil o polovinu. Hranice tehdy přejíždělo asi 800.000 kamionů měsíčně. Nyní by měla intenzita kamionové dopravy růst podobně jako jinde v Evropě, tedy o pět až šest procent ročně. ČTK to řekl ministr dopravy Milan Šimonovský.


Růst hlavně tranzitní dopravy podle něho zpomalí po zavedení mýtného, které by mělo motivovat část dopravců k tomu, aby využívali jiné druhy dopravy a pro tranzit jiné trasy mimo Česko.


Mýtné navíc přinese další možnost regulace provozu kamionů. Stát bude moci měnit sazbu za ujetý kilometr v čase a tak bude například nižší cenou za dopravní cestu v noci motivovat dopravce, aby jezdili spíše v nočních hodinách, kdy jsou dálnice volnější. Mýtné se ale začne vybírat až od roku 2007.


Do té doby chce MD zlepšit plynulost provozu hlavně na nejvytíženější dálnici D1 například zaváděním informačního systému. Tabule s proměnnými informacemi, které budou upozorňovat na blížící se dopravní zácpu, Ředitelství silnic a dálnic začalo instalovat tento týden. Výhledově by podle Šimonovského měly být na D1 na každých 20 kilometrech. Podle ministra může informační systém zvýšit kapacitu komunikace až o 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy