Představenstvo Sazky chce kontrolovat Hušákovy kroky

Zdeněk John
5. 4. 2011 23:34
Nabídkou PPF a KKCG na finanční výpomoc se vedení Sazky nezabývalo, učiní tak až příště.
Roman Ječmínek a Aleš Hušák, dvojice, kterou spojila a pak rozdělila Sazka.
Roman Ječmínek a Aleš Hušák, dvojice, kterou spojila a pak rozdělila Sazka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Představenstvo loterijní společnosti Sazka zavázalo na svém úterním večerním zasedání generálního ředitele Aleše Hušáka, aby své veškeré kroky v insolvenčním řízení předem konzultoval s vedením firmy.

Je to jeden ze závěrů, které představenstvo učinilo, jak Aktuálně.cz informoval člen vedení Sazky Tomáš Král, jinak též předseda hokejového svazu.

Král také uvedl, že nabídka PPF a KKCG na okamžité nalití stamilionů korun do Sazky pod podmínkou, že Aleš Hušák odstoupí a změní se i vedení většinového akcionáře ČSTV, probírána nebyla. "Nabídku jsem měl já, ale ostatní členové představenstva ji neměli písemně," uvedl Král. Vedení Sazky se k návrhu vrátí na svém příštím zasedání.

Usnesení představenstva omezující Hušákovy kroky v insolvenčním řízení může být reakcí na návrh, který Hušák podal u Městského soudu v Praze. Aleš Hušák v něm žádá odvolání insolvenčního správce Josefa Cupky.

Je to dílčí krok v bitvě, která se rozhořela o osobu zmíněného správce. Hušákovo vedení Sazky má advokáta Josefa Cupku za podjatého ve prospěch Komárkova KKCG, jednoho z věřitelů a uchazečů o převzetí Sazky.

Hušák už jednou s protestem proti Cupkovi uspěl. Ještě před verdiktem o úpadku Sazky dosáhl toho, že jeho jmenování předběžným insolvenčním správcem zrušil Vrchní soud. Také poslední žádost o odvolání Cupky už dorazila k Vrchnímu soudu.

Proč je Cupka na roztrhání?

Postava insolvenčního správce je v úpadkovém řízení důležitá. Nejenže Cupka nyní kontroluje podstatné finanční toky Sazky, ale především bude na konci lhůty, která slouží k přihlašování pohledávek za Sazkou, rozhodovat, které budou platné a které označeny za sporné. Určí tak do značné míry, v jakém složení se sejde v květnu schůze věřitelů, která bude posuzovat plán na reorganizaci Sazky.

Až dosud věřitelé u Městského soudu v Praze přihlásili své pohledávky vůči Sazce za zhruba dvě miliardy korun. Velkou část z toho dělají pohledávky PPF a KKCG, značnou ale také dluhy, které Sazka má vůči České spořitelně, Gtechu, mobilním operátorům.  O své kauce se také hlásí provozovatelé terminálů.

Mezi věřiteli je také výherce třímilionové výhry ze hry Sportka.

 

Právě se děje

Další zprávy