Hra o nového operátora. Pozici PPF řešíme, říká šéf ČTÚ

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
5. 11. 2013 11:15
Hlídáme, aby v průběhu aukce nebyly porušeny podmínky, říká v rozhovoru Jaromír Novák.
Jaromír Novák, nový předseda rady Českého telekomunikačního úřadu
Jaromír Novák, nový předseda rady Českého telekomunikačního úřadu | Foto: MPO

Praha - Už za týden naostro odstartuje aukce kmitočtů, na jejímž konci bude Česko znát jméno čtvrtého operátora. Přetahovat se o možnost vybudovat nového silného hráče na telekomunikačním trhu budou Revolution Mobile a Sazka Telecommunications ze skupiny KKCG.

V aukci se dále o nové frekvence pro vybudování nejmodernějších sítí LTE utkají mezi sebou také stávající tři operátoři. Celá trojice si přitom stěžuje na podmínky aukce nastavené Českým telekomunikačním úřadem. Telefónica a Vodafone proti nim podali žaloby, operátoři si dále stěžují u Evropské komise i antimonopolního úřadu.

Předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák ale zůstává klidný. "Vše postupuje tak rychle, že není čas být nervózní," říká v rozhovoru s online deníkem Aktuálně.cz.

Na blížící se aukci je zajímavá také pozice PPF. Ta právě dnes oznámila nákup české části Telefóniky, která v aukci bude chtít získat nové frekvence pro vybudování nejmodernějších sítí, na druhé straně o pozici nového operátora bude v aukci soupeřit Revolution Mobile, tedy bývalý PPF Mobile.

Rozhovor vznikal na konci minulého týden, kdy sice bylo už zřejmé, že PPF Telefóniku koupí, stále ale šlo pouze o nepotvrzenou zprávu.

Aktuálně.cz: Představuje pro vás tato konstelace problém, analyzujete si speciálně tuto situaci?

Jaromír Novák: Úřad samozřejmě musí mít jistotu, že v průběhu aukce nedojde k porušení podmínek, zejména podmínka ekonomické nezávislosti. Takže ano, probíhají z naší strany analýzy. Na druhou stranu samotný nákup sám o sobě nepředstavuje nic problematického.

A.cz: Samotný nákup ne. Ale to, že v aukci bude na druhé straně právě i Revolution Mobile?

Je třeba říci, že je to pořád spekulace a tu bych nerad komentoval. V současné době všichni účastníci aukce splňují podmínky pro vstup do ní a musí je splňovat i celou dobu průběhu aukce. Úřad musí hlídat i nadále především toto.

A.cz: Vy jste zhruba před měsícem říkal, že existuje teoretická možnost, že by v aukci uspěli oba zájemci o provozování nového operátora. Jak velká je podle vás pravděpodobnost, že na konci aukce budou dva nováčci?

Jak již jsem zdůrazňoval minule, je to hypotetická možnost.

A.cz: Takže to nepředpokládáte?

Ne.

A.cz: Počítá se, že výnos z aukce vystoupá k deseti miliardám, alespoň tak je to zaneseno v návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Jaký je váš odhad? Kam až celková cena ze startovacích zhruba osmi miliard vystoupá?

Odhad říkat nebudu. Je ale nutné říci, že Český telekomunikační úřad při přípravě rozpočtu navrhoval zanést právě vyvolávací cenu s tím, že následné scénáře mohou být různé a je nešťastné spekulovat, jestli konečná suma bude 10, 12 nebo třeba 14 miliard. O konečných deseti miliardách rozhodla vláda, my se nyní orientujeme na vyvolávací částku.

A.cz: Jak moc je pro vás důležité, aby finální cena byla co nejvyšší?

Je důležité zdůraznit, že jde o jednorázový zisk, takový sladký bonbónek pro státní rozpočet. Pro stát je ale důležitější, aby se zde rozvinuly nové moderní sítě, a z nich aby získal dodatečný příjem, který platí operátoři z využívání frekvencí, které nakoupí. Jde o poplatky, na kterých nyní stát vybírá zhruba miliardu korun ročně. Po aukci by tato suma mohla vzrůst o zhruba 200 milionů korun.

Operátoři zdržují

A.cz: Operátoři na podmínky aukce podávají žaloby, stěžují si u Evropské komise, antimonopolního úřadu. Vy jste vždy tvrdil, že nastaveným podmínkám aukce věříte, že věříte, že v případných sporech uspějete. S tím, jak čas postupuje, jste třeba více nervózní? Nebo jste stále na pozici, že jste si jistí?

Vše postupuje tak rychle, že není čas být nervózní. Podmínky jsou nastavené a sledují jasné cíle: rozvoj konkurence na trhu a poskytování moderních služeb. Bylo by smutné, kdyby Česko skončilo v kolotoči soudních sporů, lidé by tu chodili s telefony, které umějí LTE, ale fakticky by tu LTE fungovalo jen ve velkých městech na frekvencích současných operátorů, které drží, a pásmo, o které se bude soutěžit, by bylo nevyužité. To by z mého pohledu bylo hodně nešťastné. Podmínky jsou nastavené právě tak, že pokud aukce proběhne a bude úspěšná, dojde zde k masivní výstavbě LTE sítí.

A.cz: Dá se to tedy podle vás shrnout tak, že právní kroky operátorů proti aukci jsou jen zdržovací taktikou? Jde o snahu zabránit vstupu nového hráče na trh?

Myslím, že to tak je. Bránění vlastních zájmů je jejich legitimním právem, nicméně některé ty kroky mají z mého pohledu zdržovací funkci.

Poznámka redakce: Rozhovor vznikal ještě před tím, než Městský soud v Praze zamítl žalobu Telefóniky proti podmínkám aukce. Podle soudu totiž mohou operátoři aukci napadnout až po jejím skončení, nikoli ale dříve, informoval server iHned.cz.

A.cz: Co si slibujete od nového operátora, který by měl být jedním z hlavních "produktů" aukce?

Aukce by určitě měla zvýšit konkurenční prostředí na mobilním trhu. Předpokládám tedy, že případný nováček přijde se zajímavými službami za zajímavou cenu tak, aby získal nezbytný podíl na trhu.

A.cz: Jak hodnotíte současný stav trhu? Je v Česku už nyní dostatečně konkurenční prostředí?

Je nutné říci, že právě díky regulačním krokům, které úřad zahájil v minulosti - zahájení analýzy relevantního trhu č. 8 a konzultace podmínek aukce - zde došlo u stávajících mobilních operátorů ke snížení cenové hladiny. Operátoři uvedli například neomezené tarify za nižší ceny. Nicméně nechci říkat, že najednou žijeme v telekomunikační rajské zahradě, kde nejsou žádné problémy. V národních srovnáních Česko dostává nálepku chráněného oligopolu, kde sice poklesla cenová hladina, zvláště ve srovnání s jinými chráněnými oligopoly, ale stále zde je výrazný prostor pro rozvoj konkurence. Když se podíváme do zahraničí, například k severským státům, tak vidíme, že prostor pro rozvoj konkurence tady rozhodně je.

A.cz: Takže posun tu vidět je, ale stále to není ideální. Tak se to dá shrnout?

Ano.

A.cz: Když se člověk dívá na pohyb na mobilním trhu v posledních měsících, nemůže se ubránit dojmu, že probíhající změny mají stále pevně ve svých rukou velcí operátoři. Souhlasíte s takovou interpretací, nebo za tím pohybem vidíte působení vašeho úřadu?

Myslím, že to byly právě kroky Českého telekomunikačního úřadu, na základě kterých se operátoři rozhodli pustit „virtuály“ do svých sítí. Zase jsem ale dalek toho říkat, že vše je růžové. Je to začátek trendu, který tady nikdy nebyl. Doposud operátoři odmítali virtuální hráče, spokojili se s šedými operátory, které pouštěli do svých sítí a nyní uzavírají poprvé komerční dohody za určitých podmínek. ČTÚ nyní musí zjišťovat - a následně případně zasáhnout - zda to opravdu není jenom Potěmkinova vesnice, zda opravdu dochází k rozvoji i v tomto segmentu trhu. Analýza příslušného relevantního trhu v současné době prochází „faceliftem“, aby bylo zohledněno právě nové dění na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy