Všech pět firem splnilo formální podmínky pro aukci LTE

ČTK ČTK
1. 10. 2013 12:39
Český telekomunikační úřad nyní zjistí, zda uchazeči splnili i další stanovené podmínky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Všech pět uchazečů přihlášených do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE splnilo formální požadavky pro účast ve výběrovém řízení. Uvedl to Český telekomunikační úřad. Nyní bude zkoumat, zda uchazeči splnili i další stanovené podmínky. Oznámí to do 14. října.

Vlastní elektronická aukce kmitočtových úseků a přiřazení konkrétních kmitočtových bloků úspěšným účastníkům aukce se podle ČTÚ uskuteční ještě do konce tohoto roku.

Rozhodnutí o přídělu rádiových kmitočtů by pak ČTÚ měl vydat na začátku roku 2014 poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum.

Do aukce se vedle současných operátorů T-Mobile, Vodafone a Telefóniky přihlásila společnost Tasciane ze skupiny KKCG Karla Komárka a Revolution Mobile, která vznikla přejmenováním PPF Mobile Sevices po jejím prodeji řediteli Tomáši Budníkovi.

Samotná PPF se rozhodla aukce neúčastnit kvůli tomu, že by v příštích 15 letech fakticky nemohla koupit některého z mobilních operátorů.

Uchazeče o vstup na trh láká především vyčlenění části nejlukrativnějšího spektra v pásmu 800 MHz pro čtvrtého operátora.

To naopak kritizují nynější operátoři, kteří označili část podmínek za diskriminační a například Telefónica je napadla žalobou.

Samotná aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz má začít 11. listopadu.

Souhrnná vyvolávací cena je 8,72 miliardy korun. Jde o druhou aukci, první ČTÚ musel letos v březnu zastavit kvůli chybně nastaveným podmínkám.

 

Právě se děje

Další zprávy