Obchod roku. Mobily poloviny Čechů patří pod Kellnera

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 5. 11. 2013 10:17
Do září letošního roku telekomunikační firma pod taktovkou Španělů vydělala 3,7 miliardy korun.
Finančník na snímku z dubna 2011.
Finančník na snímku z dubna 2011. | Foto: ČTK

PrahaPetr Kellner si pořídil novou vlajkovou loď svého investičního impéria. Skupina PPF oznámila, že přebírá českou Telefóniku, největšího telekomunikačního operátora, firmu s dlouhou tradicí, která ještě coby státní Telecom naučila Čechy telefonovat.

PPF bude obsluhovat přes pět milionů SIM karet mobilních telefonů a téměř 1,5 milionu pevných linek v Česku, dalších 1,42 milionu mobilních zákazníků pak na Slovensku.

Skupina PPF v úterý ráno potvrdila, že se dohodla se společností Telefónica, S.A., na akvizici 65,9% podílu v Telefónica Czech Republic zahrnující rovněž 100 % v dceřiné společnosti Telefónica Slovakia. Celková kupní cena je 63,6 miliardy korun. Skupina PPF bude transakci financovat jak z vlastního kapitálu (35,5 miliardy korun), tak úvěrem syndikovaným na bankovním trhu pod vedením Société Générale.

Domluvenou sumu ve výši 2,467 miliardy eur bude PPF splácet podle dohodnutého harmonogramu: 2,063 miliardy eur (53,2 miliardy korun) zaplatí v okamžiku dokončení transakce a 404 milionů eur (10,4 miliardy korun) v průběhu následujících čtyř let. Před samotným převodem akcií získá Telefónica v průběhu listopadu dalších 260 milionů eur (6,7 miliardy korun) na dividendách.

Celou transakci ještě musí schválit Evropská komise, až poté ji lze považovat za dokončenou. Poté bude PPF povinna učinit minoritním akcionářům nabídku převzetí jejich akcií. PPF koupila v přepočtu českou část Telefóniky za 305,60 koruny na akcii. Na pražské burze po 10. hodině klesl kurz akcie o tři procenta na 302 korun.

Značka O2 je zpět

Součástí dohody je i změna názvu. Společnosti Telefónica Czech Republic i Telefónica Slovakia se přejmenují a neponesou nadále jméno dosud mateřské španělské společnosti.

Obě firmy budou podnikat pod značkou O2, a to maximálně po dobu čtyř let. Jde o staronovou značku - pod název O2 nejprve Telefónica v Česku od roku 2006 sjednotila své podnikání, v dubnu 2011 ale zase valná hromada rozhodla o jeho vypuštění a nadále používala už jen jméno Telefónica.

Společnost Telefónica je šestý největší plátce daní v Česku, zaměstnává 5678 lidí.

"Předpokládá se, že tato transakce bude mít pozitivní dopad na redukci dluhu skupiny Telefónica. Ten by měl klesnout o 2,685 miliardy eur, což umožní společnosti dosáhnout jejích cílů ve snižování dluhu, k němuž se ke konci roku zavázala," uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali.

Prodej české Telefóniky vyrovnal dosud největší transakci letošního roku. I v prvním případě šlo o Kellnerův obchod, prodej České pojišťovny do rukou italské skupiny Generali. Transakce ze začátku roku 2013 byla dojednána rovněž ve výši 2,5 miliardy eur.

Co bude s aukcí?

Příští pondělí se naplno rozeběhne aukce kmitočtů pro superrychlé sítě LTE. Na jedné straně se tak o pozici nového operátora bude ucházet společnost Revolution Mobile, tedy bývalý PPF Mobile. Na straně druhé jde do aukce o nové frekvence pro nejmodernější sítě usilovat i Telefónica, nyní už tedy s podepsanou smlouvou o prodeji do rukou PPF.

Co na takovou situaci říká konkurence? "Je na Českém telekomunikačním úřadu, aby posoudil, zda kmitočtová aukce v této situaci vůbec může pokračovat, dosáhnout svých cílů, zejména zvýšení soutěže na trhu, a zda se aukce účastní pět opravdu na sobě nezávislých subjektů," prohlásila mluvčí společnosti Vodafone Adéla Konopková v souvislosti s Kellnerovým vstupem do Telefóniky.

"Hodnotit případné dopady do aukce musí regulační úřad, tedy Český telekomunikační úřad. My se v tuto chvíli k dění kolem aukce vyjadřovat nesmíme," říká Martina Kemrová, mluvčí T-Mobile.

"Úřad samozřejmě musí mít jistotu, že v průběhu aukce nedojde k porušení podmínek, zejména podmínka ekonomické nezávislosti. Takže ano, probíhají z naší strany analýzy. Na druhou stranu samotný nákup sám o sobě nepředstavuje nic problematického," řekl online deníku Aktuálně.cz v minulém týdnu šéf úřadu Jaromír Novák.

Naposledy bez Kellnera: 3,7 miliardy za devět měsíců

Těsně předtím, než bylo převzetí potvrzeno, oznámila ještě Telefónica Czech Republic své finanční výsledky - poslední bez Kellnera.

Od ledna do září telekomunikační firmě klesl čistý zisk o čtvrtinu na 3,7 miliardy korun.

Takzvané konsolidované provozní výnosy se snížily o 5,8 procenta na 35,6 miliardy korun. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Telefónica stále zvyšuje počet mobilních zákazníků - tentokrát o procento na 5,07 milionu korun. V tomto ohledu je největším operátorem na trhu. Výnosy z této části podnikání ale klesly o desetinu na 16,6 miliardy korun.

Projevuje se tak nedávná cenová revoluce, kterou spustila právě Telefónica (zavedení nových paušálních tarifů neomezeného volání), ale také pokles mezioperátorských poplatků.

Firma obsluhuje nyní 1,4 milionu pevných linek, což je meziročně o sedm procent méně. Počet internetových přípojek xDSL naopak vzrostl o dvě procenta na 919 tisíc. Výnosy z pevných linek klesly o čtyři procenta na 15,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy